«En nu Nederland»

Print
KNOKKE - Bondscoach Robert Waseige stuurde gisterenmiddag zijn internationals naar huis voor een korte adempauze. Vandaag verwacht hij ze terug in Kraainem en kan de voorbereiding op de interland van zaterdag tegen Nederland echt beginnen. In Rotterdam zit Frédéric Herpoel van AA Gent als reservedoelman op de bank. Geert De Vlieger, dijblessure, is onvoldoende fit maar blijft bij de groep. Robert Waseige preciseerde wel dat hij met de keepers Vande Walle, De Vlieger en Gaspercic naar EURO 2000 wil. Frédréric Herpoel wordt opgetrommeld als depanneur.
BR>
«Het gaat steeds beter met de blessure van De Vlieger, maar het heeft geen zin hem te forceren en hem te selecteren voor de match van zaterdag. Daarom voeg ik nu Frédéric Herpoel tijdelijk aan mijn kern toe,» zegde Waseige. Pas toen iemand van op de persbanken de naam van Ronny Gaspercic liet vallen, gaf de bondscoach meer uitleg voor deze merkwaardige beslissing.
«Juist ja, De Vlieger geraakt zeker fit voor Marokko. Ik had dus iemand nodig om enkel in Rotterdam op de bank te zitten. Zeg nu zelf, het zou toch niet slim zijn Ronny Gaspercic daarvoor vanuit Spanje te laten overvliegen. Voor een kwalificatiematch had Gaspercic zich natuurlijk onmiddellijk bij de selectie moeten voegen, maar nu gaat het toch maar om een vriendschappelijke interland. Je moet het allemaal een beetje in zijn juiste context durven zien. In theorie behoort Gaspercic tot de Rode Duivels-kern voor EURO 2000, maar in de praktijk moet je daarop wel eens een uitzondering kunnen maken.»
Glen De Boeck nam gisteren voor het eerst probleemloos deel aan de groepstraining. Toch is hij nog niet honderd procent fit. Daarom zit hij zaterdag in Rotterdam niet op de bank, maar blijft hij in de kern voor de wedstrijd van dinsdag tegen Marokko. Een vervanger wordt er voor De Boeck niet opgeroepen. Waseige vindt dat hij genoeg verdedigers in zijn kern heeft.

Rijkaard


De bondscoach sloot gisteren het eerste gedeelte van de mini-stage af en keek tevreden terug op de voorbije dagen. «Formidabel weer, een fantastische accommodatie op het veld van FC Knokke en van de zeven geblesseerde spelers die ik maandag binnen kreeg, hebben er uiteindelijk maar twee moeten afhaken. Zo is dit toch nog een geslaagde stage geworden.»
Een afzondering met veel praatsessies, maar waarin het woord 'Nederland' tot nu toe nog niet is gevallen. «Bah neen, de echte voorbereiding begint pas vandaag. Nu gaan we ons stilaan op Holland focussen. Ik zal de spelers de cassette van de jongste interland Denemarken-Holland laten zien... Allez, toch enkel fragmenten, want Rijkaard gaat zaterdag een hele andere ploeg op het veld zetten. Maar mijn spelers moeten de Hollanders toch een beetje aanvoelen, begrijp je?»
Gisterenvoormiddag sloten de Rode Duivels de training af met een partijtje tien-tegen-tien. Waarnemers die daaruit een ploeg voor Nederland wilden distilleren, werden door Waseige fijntjes het bos ingestuurd. «Dit was zeker geen training in functie van Holland. Ik wilde deze stage eindigen met een partijtje waarin voor het eerst tempo en inzet werden gevraagd. Een training zonder tactische bedoelingen. Vince Briganti deelde de groepen op louter toevallige basis in. Al heeft hij er natuurlijk voor gezorgd dat niet al de linksvoetigen in dezelfde ploeg stonden...» grinnikte Waseige.