Van het prinsenlief geen kwaad

Print
DEN HAAG - De Oranjes hebben bij hun partnerkeuze een traditie van koppigheid. Juliana en Beatrix trotseerden de bezwaren en betogingen tegen hun Duitse verloofden. Openlijk werd de vraag gesteld of hun families niet fout waren in de oorlog.
BR>Het is niet uitgesloten dat de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander (32) even halsstarrig voor zijn nieuwe vriendin Máxima zal moeten pleiten. Nu rijst de vraag of haar vader fout was in de junta. Zij is namelijk de dochter van een Argentijnse minister tijdens het bloedige bewind van de militaire dictator Videla. Die was tussen 1976 en 1983 aan de macht, een periode waarin meer dan tienduizend politieke tegenstanders werden vermoord en een veelvoud daarvan spoorloos verdween.

In de overtuiging dat ze van Duitse afkomst was, werd ze wekenlang Fräulein Herzog genoemd. Nu is duidelijk dat de nieuwe geliefde van Willem-Alexander de Argentijnse Máxima Zorreguieta (28) is. De vrouw woont en werkt in New York, waar ze ook gestudeerd heeft. Haar ouders huizen echter in Barrio Norte, een chique wijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
Máxima's vader komt uit een oerconservatieve familie die fortuin heeft gemaakt in de agro-industrie. Vandaag is Jorge Horacio Zorreguieta (71) voorzitter van de Argentijnse organisatie van suikerhandelaars en zetelt hij in de wereldvoedselorganisatie FAO en in talrijke internationale landbouwverenigingen. Van 1979 tot 1981 was hij echter minister van Landbouw in de regering van dictator Videla.

Dwaze Moeders


Met de keuze van zijn nieuwe vriendin heeft de Nederlandse kroonprins zich alvast de woede op de hals gehaald van de Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo. Zij eisen al jarenlang opheldering over de slachtoffers van de Argentijnse junta. Volgens hen is Zorreguieta «medeplichtig aan schending van de mensenrechten». Ook enkele linkse fracties in het Nederlandse parlement delen die mening.
De Argentijnse mensenrechtenorganisatie Cels meent echter dat Máxima's papa persoonlijk niets te verwijten valt. «Niet-militaire ministers hadden geen directe verantwoordelijk in de slachtingen,» zegt ook Luis Ocampo Moreno, de openbare aanklager in de monsterprocessen tegen de Argentijnse junta.
«Het is absolute onzin. Al die opwinding is niet op feiten gestoeld.» De woordvoerder van de Nederlandse rijksvoorlichtingsdienst is formeel dat er van een verloving geen sprake is en dat een aankondiging van die aard ook niet snel verwacht moet worden.
Wie contact opneemt met de familie Zorreguieta wordt wel naar de voorlichters van de Nederlandse overheid verwezen. Iedereen in Máxima's omgeving is dus wel degelijk geïnstrueerd door Nederlandse functionarissen.
Zelf houdt Willem-Alexander de lippen op elkaar, maar hij verschijnt wel aanhoudend in het openbaar aan de arm van Máxima. Zoals u eerder al kon lezen in deze krant, waren ze vorig weekend nog samen op de bruiloft van jonkvrouw Vanessa Loudon in het Brabantse Leende.
Toevallig was daar ook Alex' ex-lief Emily Bremers aanwezig met haar nieuwe vriend, baron Floris van Hövell. Daar heeft de kroonprins zijn nieuwe verovering aan zijn vorige vriendin voorgesteld.