Amerikaanse overlijdt na kruisigingsscène Mel Gibsons The Passion

Een 57-jarige Amerikaanse vrouw is woensdag in een bioscoop onwel geworden terwijl ze keek naar de bloederige kruisigingsscène uit The Passion of Jesus Christ, de spraakmakende film van regisseur Mel Gibson over de laatste uren in het leven van Jezus Christus. De vrouw overleed korte tijd later in een ziekenhuis, heeft de krant Wichita Eagle gemeld. De film eindigt met de kruisiging van Jezus.

AP Ned

The Passion of Jesus Christ beleefde woensdag in de Verenigde Staten zijn wereldpremière. Hoewel de film veel geweld bevat, over een religieus thema gaat, alleen voor 17 jaar en ouder is bestemd en erin geen Engels, maar Aramees en Latijn wordt gesproken, bracht hij binnen één dag al tussen de vijftien en twintig miljoen dollar op. De film draait in meer dan drieduizend Amerikaanse bioscopen.

Verschillende groeperingen hebben kritiek op de film. Volgens joodse belangenorganisaties komen de joden er bij Gibson slecht af. De katholiek Gibson, ook een vermaard acteur, zou het joodse volk in zijn film de schuld geven van de dood van Jezus, wat tot nieuw antisemitisme zou kunnen leiden. De opperrabbijn van Israël, Yona Metzger, riep paus Johannes Paulus II donderdag op publiekelijk te benadrukken dat het joodse volk niet schuldig is aan Jezus' kruisdood.

Voor een bioscoop in New York betoogde woensdag een groepje zwarte activisten van de New Black Panther Party. Hun voornaamste bezwaar tegen de film is dat Jezus als een blanke wordt afgebeeld. In een bijbelvers zou Jezus worden omschreven als iemand met kroeshaar en een bruine huid.