Vrijdag definitieve selectie Ronde van Frankrijk

Drie dagen eerder dan voorzien maken de organisatoren van de Ronde van Frankrijk (ASO) vrijdag de namen bekend van de 22 ploegen die deelnemen aan de editie 2004.

Belga

De verantwoordelijken van de grootste wielerwedstrijd ter wereld geven vrijdag de laatste acht namen vrij van de ploegen die zullen uitgenodigd worden aan de start van de proloog op zaterdag 3 juli in Luik.

Veertien formaties zijn, op basis van hun klassement op het einde van het seizoen 2003, al verzekerd van deelneming. Daartoe behoren momenteel slechts twee Franse teams, Cofidis en fdjeux.com. Van Belgische zijde is enkel Quick Step-Davitamon zeker van de partij.

Opdat de sportgroepen dit jaar hun programma beter zouden kunnen indelen in functie van een al dan niet deelname aan de Tour, besloot de Raad van het Profwielrennen (CCP) dat de organisatoren van de Tour ten laatste op 1 maart (in plaats van 1 mei) hun selectie moesten bekend maken.

Drie formaties uit de eerste divisie stelden zich geen kandidaat voor deelneming aan de Tour: Saunier Duval, Bankgiroloterij, Caldirola. Van de andere (vele) kandidaturen zijn vijf teams quasi zeker van deelneming: AG2R (Brochard, Kirsipuu), La Boulangère (Beloki, Rous, Chavanel) Crédit Agricole (Moreau, Hushovd), Lotto (McEwen) en Phonak (Hamilton, Sevilla).

Voor de andere ploegen uit de eerste divisie die zich kandidaat stelden (RAGT, Chocolat Jacques, Lampre, Landbouwkrediet, Milaneza, Relax, Mr. Bookmaker, De Nardi) of uit de tweede divisie (Kelme, Domina Vacanze) blijft het voorlopig gissen.

De zekere deelnemers aan de Tour:

Duitsland: T-Mobile, Gerolsteiner

België: Quick Step

Spanje: Baléares, Euskaltel, Liberty

Verenigde Staten: US Postal

Frankrijk: Cofidis, fdjeux.com

Italië: Alessio, Fassa Bortolo, Saeco

Nederland: Rabobank

Denemarken: CSC