EU-Commissie verdedigt Kyoto-protocol (min of meer) eensgezind

"De Europese Commissie verwerpt krachtig iedere oproep om haar standpunt over de ratificatie van het Kyoto-protocol en de volle implementatie ervan in de Europese Unie, te wijzigen". Zo staat het in een persmededeling van de Commissie donderdag.

Belga

De aanleiding van de persmededeling is een verklaring van Loyola de Palacio, commissaris voor energie en ook ondervoorzitter van de Commissie. Volgens haar moet Europa haar houding tegenover Kyoto wijzigen als bevestigd wordt dat Rusland niet meedoet, waardoor het protocol internationaal niet langer rechtsgeldig kan zijn. Ten minste, dit is volgens journalisten het standpunt van De Palacio.

Volgens de Europese Commissie is de commissaris gewoon verkeerd geciteerd. Het verkeerd citeren gebeurde echter wel door enkele tientallen journalisten, die De Palacio herhaalde malen hetzelfde hoorden verklaren.

Hoe dan ook, volgens de persmededeling staat de Commissie nu helemaal op één lijn. De strijd tegen klimaatswijziging moet worden verdergezet. En die strijd kan worden verenigd met economische groei.

Onderaan de persmededeling staan voor journalisten die met vragen blijven, de telefoonnummers vermeld van de woordvoerders van voorzitter Romano Prodi en van commissaris voor milieu Margot Wallström. Ook commissaris De Palacio heeft een woordvoerder, maar die staat niet vermeld.