VLD-voorstel wil amputeren paardenstaarten opnieuw toelaten

VLD-volksvertegenwoordiger Guido De Padt heeft woensdag zijn wetsvoorstel om het blokstaarten van trekpaarden opnieuw in te voeren voorgesteld bij een paardenfokker in Ninove. In België is blokstaarten of het amputeren van de staart bij (trek)paarden sinds 1 oktober 2001 bij wet verboden.

Belga

Toenmalig minister Magda Aelvoet volgde daarmee -ondanks protest in kringen van paardenfokkers- het voorbeeld van verschillende Europese landen.

De Padt wil, geruggesteund door de Koninklijke Maatschappij "Het Belgisch Trekpaard", het debat hierover opnieuw openen, hoewel hij beseft dat de toegenomen aandacht voor dierenwelzijn het er niet gemakkelijker op maakt. Woensdag zei hij dat de voltallige VLD-fractie in Kamer en Senaat achter zijn wetsvoorstel staat.

Een verbod op het blokstaarten bedreigt het voortbestaan van het Belgisch trekpaard, meent De Padt. Voorzitter Maurice Dedobbeleer van de Koninklijke Maatschappij sprong hem bij met cijfers. "In 2000 zijn er nog 1.020 veulens ingeschreven in het stamboek. In 2002 waren er dat maar 850. En het aantal blijft dalen".