Verzameld filmwerk van Raoul Servais op DVD

De verzamelde korte films van de Oostendse meester van de animatiefilm, Raoul Servais, komen eind maart uit op een DVD. De drietalige (Nederlands/Frans/Engels) uitgave gebeurt in samenwerking tussen Folioscope (organisator van het Brusselse festival Anima) en een Franse firma.

Belga

De tien korte films (van "De Valse Noot" uit 1963 over de in Cannes bekroonde "Harpya" uit 1979, tot zijn recentste "Atraksion" uit 2001) worden vergezeld van fragmenten uit enkele nooit uitgegeven vroege filmpjes.

Ook van de korte tekenfilm "Het Lied van Halewyn" (1976) en Servais' enige lange film, "Taxandria" (1994) zijn slechts fragmenten opgenomen. "Zij behoren niet tot mijn belangrijkste films. Van alle andere films was ik niet alleen regisseur maar ook producent", legde Servais donderdag op een persconferentie uit.

Verdere extra's op de DVD zijn de uit 2002 daterende VRT-documentaire over Servais in de reeks "Oude Meesters" (die afgelopen zondag nog herhaald werd op Canvas), een interview in de vorm van een ABC-boek, "Nachtvlinders" met commentaar van de maker, foto's, een biografie, een filmografie en een uitleg over de zogenaamde Servaisgrafie-techniek.

Voor de uitgave zijn alle films met het computerprogramma 'Archangel' van de Franse Studio L'Equipe gerestaureerd. Zelfs de om zijn perfectionisme bekend staande tekenfilmer moest toegeven dat het resultaat van die bewerking vergelijkbaar is met een manuele restauratie. Het gaat vooral om het weghalen van krassen, strepen en vuiltjes. Tegelijk wordt het beeld gestabiliseerd.

Overigens moet ook bij het gebruik van dit digitale wondermiddel de operator constant alert blijven. Als het programma bijvoorbeeld een scène in de sneeuw te verwerken krijgt, filtert het al die witte puntjes weg, wat niet de bedoeling kan zijn.