Rimbaud-multimediashow met Patti Smith als topact

In het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) opent vrijdag een zeer origineel ogende tentoonstelling -of eerder multimediashow- rond de Franse dichter Arthur Rimbaud (1854-1891).

Belga

Het is dit jaar de honderdvijftigste verjaardag van de geboorte van deze vroegrijpe geniale 'poète maudit', rebel en avonturier die veel met Brussel te maken had.

Ontwerpers (de groep Blitz) en scenografen ('B-architecten') hebben het onderste uit de kast gehaald om een vooral literair gegeven toch ook visueel en auditief op een boeiende manier te presenteren. Zij gebruikten daarbij film, videoschermen en muziek. Rimbauds beperkte, maar indrukwekkende oeuvre is op verschillende plaatsen te beluisteren via koptelefoons en ligt in gedrukte vorm (in de recente Nederlandse vertalingen van Paul Claes) voortdurend binnen handbereik.

Bezoekers moeten door donkere ruimtes, komen in een helderwitte zaal, in een 19de eeuws salon waar de brieven aan zijn moeder op videoschermen zijn te lezen, en bezoeken ook een hospitaal met 18 bedden. Op die bedden kan geluisterd worden naar het hele "Een seizoen in de Hel", door de koptelefoon voorgelezen door 18 verschillende negentienjarigen... Rimbaud was namelijk negentien toen hij "Une Saison en Enfer" schreef (dat hij in 1873 in Brussel publiceerde). Deze bundel prozagedichten geldt als een van de sleutelteksten van de moderne symbolistische poëzie. In de 'illuminations-ruimte' kan, liggend op de vloer, geluisterd worden naar Benjamin Brittens compositie van Rimbauds "Illuminations".

In de 'absintruimte' loopt continu op zeven beeldschermen de uit drie verschillende films gelichte scène van het schot van Paul Verlaine op Rimbaud. Het gaat om de tragische climax (of dieptepunt) in de passionele relatie tussen de twee dichters. Het gebeuren speelde zich af in een Brussels hotelkamertje dichtbij de Grote Markt. De dronken Verlaine loste twee revolverschoten op Rimbaud. De twee mannen belandden vervolgens in het politiebureau; Verlaine werd veroordeeld en zat twee jaar in de cel in Bergen.

Voor de tentoonstelling is veel materiaal uit het -zowel juridisch als literair belangrijke- "Brusselse dossier" rond Arthur Rimbaud voor het eerst uit de Koninklijke Bibliotheek gehaald.

De tentoonstelling, die zich tot doel heeft gesteld veel jongeren te bereiken en die uiteraard ook tot lezen wil aanzetten, wordt omkaderd met toneelvoorstellingen, concerten, literaire en educatieve elementen. Het hoogtepunt moet een concert van de Amerikaanse punkzangeres Patti Smith worden. Smith (57) staat bekend als een vereerster van Rimbaud en geeft diens werk een grote rol in haar teksten. Zij zal tijdens het "uniek en intiem Rimbaud-concert" op 26 maart in de Bozar tussen haar songs door teksten van de dichter lezen.

Behalve de Rimbaud-tentoonstelling, die van de bezoeker nogal wat tijd vergt omdat er zoveel te lezen valt, is in de Bozar ook "Rond het Symbolisme - Fotografie en schilderkunst in de 19e eeuw te zien". Deze expo sluit aan op de sinds half januari in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten lopende Fernand Khnopff-tentoonstelling. "Rond het Symbolisme" gaat grotendeels over de tegelijk verrijkende en dubbelzinnige band tussen fotografie en schilderkunst.

Kunstenaars als Khnopff, Franz von Stuck en Henri Evenepoel ruilden geregeld hun schetsboek voor een fototoestel. Gustave Courbet, Gustave Moreau en Eugène Delacroix 'inspireerden' zich dan weer op foto's die zij bestelden bij bekwame fotografen. Het symbolisme in de schilderkunst kreeg in de fotografie een tegenhanger die de naam picturalisme kreeg.

"Rimbaud" en "Rond het Symbolisme" lopen in het Paleis voor Schone Kunsten Brussel van 27 februari tot 16 mei. Open dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur, nocturne op donderdag tot 21 uur. Tickets voor volwassenen 7 euro voor één tentoonstelling, 12 euro voor de twee, 20 euro voor Rimbaud+Symbolisme+Khnopff. Diverse kortingen.

Info en reservering concert Patti Smith: 02-507 82 00,