Roger Raveel helpt Gentse schoolkinderen bij muurschildering

Kunstenaar Roger Raveel heeft donderdag groen licht gegeven voor een metersgrote muurschildering, geïnspireerd op zijn werk, die door scholieren gemaakt zal worden. Zo'n 350 kinderen van de basisschool van het Gentse Sint-Barbaracollege maakten een ontwerp op papier, dat de zegen van Raveel kreeg.

Belga

De leerlingen gingen deze maand een kijkje nemen in het museum van Roger Raveel en lieten zich inspireren door de kunstenaar om zelf een werk te maken. Nadien verwerkten ouders en leerkrachten de werkstukjes tot één compositie. Die werd donderdag aan de kunstenaar voorgelegd, aldus Dirk Goethals, leerkracht van het vijfde leerjaar. "Raveel vond het zeer goed. Hij was ook zeer tevreden over het feit dat alle elementen afkomstig waren van de leerlingen. Hij heeft trouwens zelf niets toegevoegd aan de compositie, maar hier en daar wel accenten gelegd."

Vanaf volgende week maandag gaan alle scholieren van het eerste tot het zesde leerjaar in de inkomhal aan de slag met penseel en borstel. Ze zullen de compositie aanbrengen op de muren van de overdekte hal. Bedoeling is één groot 'fresco' te maken. Raveel zal het werkstuk op 11 maart onthullen.

Dergelijk kinderkunstproject is al enkele jaren de voorbode van de kooptentoonstelling 'Trends' die het Gentse Barbaracollege om de twee jaar organiseert. In de barokke Sint-Barbarakerk worden vanaf zaterdag 13 maart opnieuw zo'n 200 originele werken verkocht van ruim 50 hedendaagse kunstenaars, zowel professionals als amateurs. De ouders en leerkrachten hebben de werken zelf geselecteerd, met de deskundige hulp van het SMAK, het Gentse museum voor hedendaagse kunst.

Voor de start van Trends neemt een bekend kunstenaar meestal de scholieren van de basisschool bij de hand. Twee jaar geleden toog Jan Fabre met een 300-tal leerlingen naar het Citadelpark waar hij ze uitdoste in aluminium harnassen en ze in het gelid liet lopen, als waren het krijgers of mensachtige insecten. Ter gelegenheid van Trends 2000 bouwden de scholieren vehikels, in navolging van kunstenaar Panamarenko.