Op Titanic geschreven brief voor 18.200 euro geveild

Op een veiling in Leyburn in het noorden van Groot-Brittannië is woensdagavond een brief van de hand van een passagier van de Titanic voor 13.000 pond of 18.200 euro van de hand gegaan.

Belga

BR> De brief werd in 1912 verstuurd, drie dagen voordat het legendarische schip verging.

De brief werd geschreven door Alice Lennox-Conyngham, een passagierster die in eerste klasse met de Titanic meereisde. Ze schrijft haar neef Alan Duff onder meer hoe de zogenaamde onzinkbare passagiersboot op een haar na een botsing vermeed. "We waren zelfs nog niet goed en wel uit Southampton vertrokken", staat in de brief.

Alice Lennox, die enkel van Southampton naar het Franse Cherbourg meereisde, schreef ook: "Ze hebben me verteld dat dit de inwijdingstocht van de Titanic is. Ik voel me verplicht om een van deze vellen briefpapier met 'White Star Line RMS Titanic' als briefhoofd gebruiken".

De brief is gedateerd op woensdag 10 april 1912 en zit nog in de originele enveloppe. Hij diende verschillende jaren als bladwijzer voor Christian Duff, de dochter van Alan Duff. Zij besefte pas welke waarde de brief had toen een veilingexpert haar daarop attent maakte.

De Titanic zonk in de nacht van 14 op 15 april 1912 nadat hij een ijsberg had geraakt. Van de 2.201 opvarenden waren er na afloop 1.490 vermist; 711 passagiers overleefden de ramp.