Amerikaanse radioster niet langer on air wegens te seksueel getint

Amerikaanse media willen nu ook seksueel te gewaagde uitspraken van de radio bannen. Een media-keten heeft woensdag beslist Howard Stern, de om zijn expliciete taalgebruik en schuttingstaal beruchte ster-moderator, van zijn zenders te bannen. Dat meldt het vakblad Hollywood Reporter.

Belga

Stern is ook de Europese filmliefhebber niet onbekend: dat dankt hij aan de biopic 'Private Parts' uit 1997, waarin de vuilgebekte radioster overigens zichzelf speelt.

Na het Nipplegate-schandaal, waarbij tijdens de pauze van de uitzending van de Super Bowl een tepel van zangeres Janet Jackson te zien was, hebben Amerikaanse zenders geen moeite gespaard om ervoor te zorgen dat "zoiets" nooit meer zou gebeuren. Nu willen ook radiozenders seksueel getinte taal uit hun programmaschema bannen.

Het ontslag van Stern door Clear Channel Communications, dat eigenaar is van de zenders waarop de shows van Stern liepen, komt op dezelfde dag waarop het bedrijf een "zero tolerance"-beleid over ongeoorloofd taalgebruik heeft goedgekeurd. Niet toevallig moet de topman van Clear Channel, John Hogan, vandaag/donderdag in het Congres gaan getuigen over de toename van misplaatste taal op de radio.

Oorzaak van het gedwongen vertrek van Stern was een interview met Rick Salomon, de ex-vriend van hotelketenerfgename Paris Hilton. Het thema was de seks-video die Salomon en de 23-jarige vrouw samen hebben opgenomen. Stern is bekend om zijn seksueel getinte uitspraken en agressieve toon. De keuze voor Salomon als gesprekspartner paste in die zin in het concept van de show.

"Clear Channel heeft vandaag een lijn getrokken om de luisteraars te beschermen tegen vulgaire inhoud en de show van Howard Stern doorkruist die lijn", aldus Hogan. "Het was vulgair, aanstootgevend en beledigend, niet alleen voor vrouwen en Afro-Amerikanen, maar voor iedereen met een beetje gevoel voor algemeen fatsoen. We zullen Stern niet uitzenden op zenders van Clear Channel tot we zeker zijn dat zijn show overeen zal stemmen met de aanvaardbare normen van verantwoord radiomaken".