«Sensibilisatie over millenniumbug mislukt»

HASSELT - «De sensibilisatie-campagne van de overheid over de millenniumproblematiek is grondig mislukt. Voor 60 procent van de KMO's - het aantal dat nog niets heeft ondernomen - is het te laat.» Dat heeft Jean Lathouwers, nationaal voorzitter van de KMO-werking van het NCMV gisteren gezegd tijdens de voorstelling van de Millennium-fiche voorgesteld. Op de fiche staan tips om zelfstandige en kleine ondernemingen alsnog te helpen bij hun voorbereiding op de eventuele gevolgen van de millenniumbug.
BR>
Over millenniumproblemen is al veel gezegd en veel geschreven. En in de bedrijfswereld en bij de overheid is men er al lang mee bezig. Alle elektronica die afhankelijk is van een klok dient te worden nagekeken. Dat kantoorsystemen zoals computers, betalingssystemen, geldautomaten en telefoonverbindingen die niet beveiligd zijn tegen de millenniumbom 2000 kunnen aanzien voor 1900 en op hol slaan, is alom geweten. Maar ook gebouwensystemen zoals airconditioning, sprinklerinstallaties, medische systemen en zelfs alarminstallaties kunnen defect raken.
Uit vragen aan de Provinciale Cel Middenstand blijkt dat heel wat kleine ondernemers nog geen voorzorgen genomen hebben. Gedeputeerde voor middenstand Lavigne: «Het gaat immers om een probleem dat zich nog nooit heeft voorgedaan. KMO's schuiven de preventie ervan dan maar op de lange baan. Want het kost veel en brengt eigenlijk niets bij aan functionaliteiten voor het bedrijf. Dat doet velen onterecht aarzelen.»
De Provincie Limburg en het NCMV, de Organisatie voor Zelfstandige Ondernemers, hebben daarom een Millenniumfiche gemaakt met praktische tips en informatie over de millenniumbom. Vragen als 'Bij welke toetsellen kan het probleem zich stellen?', 'Wat kunnen de gevolgen zijn?' en 'Zal mijn verzekering de eventuele schade vergoeden?' worden kort en vakkundig beantwoord. De Dag van de Klant op 25 september staat bovendien helemaal in het teken van de millenniumbug.

Nostradamus


Het probleem situeert zich niet zozeer bij de grote bedrijven of de overheid. Het zijn vooral de zelfstandigen en de KMO's die hun schouders ophalen. Zelfs specialist Jean Lathouwers van het Millennium Forum 2000 - opgericht door de vorige regering - doorspekt zijn waarschuwingen met 'als' en 'zou'. «Maar waarom zijn er luchtvaartmaatschappijen die aan de grond blijven tijdens de millenniumovergang? Is het toevallig dat banken die niet millenniumklaar waren, gefuseerd zijn met banken die dat wel zijn? Neen.»
«Voor de KMO's en de zelfstandigen die nog niets ondernomen hebben, is het eigenlijk al vijf na twaalf,» meent Lathouwers. «De campagne om àlle bedrijfleiders bewust te maken van het probleem is mislukt, dat moet de overheid durven toegeven. Het probleem wordt weggelachen zoals men met Nostradamus lacht. Maar de omschakeling naar 'year 2000-ready'-software neemt bijvoorbeeld tussen 3 en 12 maanden in beslag. Informatici hebben hun handen vol en moeten nieuwe klanten weigeren. Deze Millenniumfiche is een laatste waarschuwing. Als het al niet te laat is...»
De Millenniumfiche is aan te vragen bij de Provincie Cel Middenstand; tel. 011/23.74.23.