Ted Turner, de man die de wereld wil redden

Print
Mediamagnaat Ted Turner werd in 1938 geboren in Cincinatti, Ohio. Getraumatiseerd door de kwellingen van zijn vader, groeide hij op tot een zeer gevoelige en vastberaden zakenman. De eigenaar van onder meer CNN, Cartoon Network en enkele professionele sportclubs, verhuisde op jonge leeftijd naar Atlanta, waar hij een failliet televisiestation kocht. Op grote reclamepanelen maakte hij publiciteit voor zijn goedkope sport- en entertainmentprogramma's, die hij van de satelliet plukte en via de kabel bij de grote massa bracht. Zijn vermogen wordt door het tijdschrift Forbes geschat op 300 miljard frank, wat hem in de top 40 van de rijksten ter wereld rangschikt.
BR>
Mensen die Ted Turner goed kennen, beweren dat zijn succes gedreven werd door de handel en wandel van Ted's vader, een alcoholicus die zijn zoon afranselde en zelfmoord pleegde toen Ted 24 was. Tuner geloofde zelfs enkele jaren dat het zijn lot was om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij zei ooit over zijn vader: «Als ik hem zou verteld hebben dat ik 80 miljard had verdiend, zou hij geantwoord hebben: 'Aangepast aan de inflatie is dat niet echt veel'.» Gefrustreerd door de problemen in zijn familie, stortte Ted zich met volle overgave op de zakenwereld, waar zijn spaarzame karaktertrek een goede basis voor zijn succes vormde. Talent voor business, vooral gekenmerkt door het motto 'geen woorden, maar daden', deed en doet het grote geld binnenstromen. Waar andere bedrijven lange vergaderingen en een schare advocaten voor nodig hebben, lost Turner op in een handomdraai. Zo was hij zeker niet de eerste die dacht aan een nieuwsnetwerk dat 24 uur per dag uitzendt, maar was zijn Cable News Network (CNN) wel het eerste om dit daadwerkelijk te doen.

Gul


Turner is zeker geen keiharde zakenman, die met louche deals of met het zweet van anderen zijn fortuin vergaarde. Hij staat eerder bekend als een filosofisch en vrijgevig persoon. Hij schreef in zijn jeugd zelfs gedichtjes. Ted Turner heeft dikwijls gezegd dat hij het geweten van de natie wil zijn en de wereld wil redden. Zo schonk hij onlangs nog 38 miljard frank aan de Verenigde Naties, met de specifieke eis dat het geld zou besteed worden aan humanitaire en niet aan administratieve programma's. Hij voegde eraan toe dat hij op deze manier de filantropie in andere rijke mensen wou aanmoedigen. Turner richtte ook een fonds op om de natuur te beschermen en dit «louter voor het voortbestaan van de menselijke wezens».
Turner mag het dan goed menen met de medemens, in zijn directe omgeving was hij niet altijd het zonnetje in huis. Net als zijn vader worstelde hij met een drankprobleem, kregen zijn kinderen er meer dan eens van langs en werden zijn eerste echtgenotes regelmatig aan de kant geschoven voor welgevormde pin-ups. Zijn huidige en al even beroemde echtgenote Jane Fonda noemt hij de enige vrouw die zijn gelijke is.
Naast zijn drukke zakelijke agenda houdt Turner er nog verschillende hobbies op na. Zeilen komt op de eerste plaats. Daarnaast heeft hij een deel van zijn centen in de sport geïnvesteerd, door eigenaar te worden van het baseballteam Atlanta Braves en de basketbalploeg Atlanta Hawks.
Ted Turner kwam onlangs nog in het nieuws, toen hij pleitte voor een wereldwijde beperking tot één kind per gezin. Geconfronteerd met het feit dat hij zelf vijf spruiten op de wereld zette, antwoordde Turner: «Ik weet het, maar nu is het te laat. Ik kan ze toch moeilijk doodschieten...»