Dana toont dochtertje Chinouk aan de wereld

Print
BRUSSEL - Over exact drie jaar zal ze haar allereerste schooldag achter de rug hebben, maar gisteren lag de kleine Chinouk Van Baelen nog zalig te soezen in de armen van haar mama Dana Winner. De Vlaamse nachtegaal en haar man Wilfried lieten hun eerste baby - drie weken oud, drie kilo zwaar - kennismaken met de pers in een Brussels hotel.
BR>«We zijn heel gelukkige ouders. De eerste dagen met Chinouk vallen heel erg mee,» lacht Wilfried Van Baelen. «Ze is heel braaf.» Een broertje of zusje staat nog niet op de planning.

Waar heeft Dana de speciale naam Chinouk eigenlijk opgevist? «Ik had een boekje met 10.000 klassieke voornamen gekocht,» steekt de zangeres van wal. «Tijdens een tournee door Duitsland heb ik dat boekje meegenomen om het uit te vlooien, maar ik ben bij de C blijven steken. Toen ik Chinouk zag staan wist ik het meteen: dit wordt het.»
«Ik heb er wel even aan moeten wennen,» geeft Wilfried toe. «Het klinkt nogal speciaal, hè. Maar nu vind ik het heel mooi.»
«Chinook - met twee o's - is ook de naam van een indianenstam, en het betekent 'wind van de Rocky Mountains',» legt Dana uit. «Ikzelf ben een windtype, ik vond de naam heel geschikt voor mijn dochtertje. Bovendien klinkt het heel artistiek. En eigenlijk wilde ik ook wel een heel speciale, aparte naam voor mijn kindje. In het ziekenhuis en op de bevolkingsdienst in het stadhuis van Hasselt hadden ze er nog nooit van gehoord. Het is wel een makkelijk uitspreekbare naam, kleine kinderen hebben er geen problemen mee heb ik ondervonden.»
Het had heel wat voeten in de aarde vooraleer windekind Chinouk het levenslicht zag. De avond voor de bevalling had Dana nog liedjes ingezongen in de studio. «Om zes uur 's morgens zijn we naar het ziekenhuis vertrokken. In totaal heeft de bevalling twaalf uur geduurd. Maar ondanks alles hebben we veel plezier gehad. Ik had een fantastische gynaecoloog en heel goeie vroedvrouwen. In totaal heb ik er drie verschillende gehad. Hun dienst zat er telkens op,» giechelt Winner.
Dana en Wilfried wonen in Geel, op een boogscheut van het ziekenhuis. Toch kozen ze voor een bevalling in een Hasselts ziekenhuis. «Hasselt is nog altijd mijn heimat,» lacht de zangeres. «En mijn gynaecoloog werkt in Hasselt.»

Stinkerke


Drie maanden bevallingsverlof zitten er voor la Winner niet in. «Ik zit anderhalve maand thuis met Chinouk,» zegt Dana. «Dan moet ik dringend weer aan de slag. In oktober komt de eerste single van mijn 'best of'-album uit. Op dat dubbelalbum staan zesentwintig oude hits en vier nieuwe nummers. Eén van die nieuwe liedjes, 'Kind van Mij', gaat over mijn dochtertje. Volgende week ga ik het inzingen. Het 'best of'-album moet in de plantenwinkels liggen op 1 november.»
In december staan er twee concerten in Vorst Nationaal en een gastoptreden bij Holiday On Ice in Dana's agenda genoteerd. Volgend jaar in januari volgt een kersvers album en in februari een concert in Zuid-Afrika.
Winner lijkt niet van plan om haar bloeiende carrière terug te schroeven nu ze mama is. «Chinouk is natuurlijk heel belangrijk, maar de rest gaat ook verder. Zingen is mijn passie, mijn beroep,» vertelt Dana. «De eerste zes maanden nemen we Chinouk overal mee heen. Daarna kan ze terecht bij mijn ouders of schoonouders.»
«Daar is ze in heel goeie handen. Chinouk is het zevende kleinkind van mijn ouders. Of ze daar een voorkeursbehandeling zal krijgen? Neen hoor, elk kleinkind is gelijkwaardig voor mijn moeder. Ik was zelf de jongste van vijf kinderen, en toch geen bedorven stinkerke
Vorige zondag werd kleine Chinouk Van Baelen boven de doopvont gehouden. «Ik wilde haar zo snel mogelijk laten dopen, voor ons is het belangrijk dat ze een christen is,» dixit Dana. «Het was een heel intieme doopviering. Na afloop hebben we een babyparty gehouden.»

Fifi


Dana en Wilfried ontvingen duizenden kaartjes met gelukwensen. «Er zaten echt ontroerende tekstjes tussen, zoals 'Moge Chinouk de vrolijkste noot uit uw leven zijn'. We willen die kaartjes allemaal beantwoorden. Zal wel even duren,» grinnikt Wilfried.
Hoe reageert Fifi, het schoothondje van Dana Winner, op de nieuwe huisgenoot? Heeft ze geen last van jaloersheid? «Helemaal niet. Toen ik met Chinouk thuiskwam, ben ik er meteen mee naar Fifi gegaan,» vertelt de zangeres. «Ik knuffelde Chinouk, Wilfried knuffelde Fifi. Het is een heel zachtaardig hondje.»
«Fifi likt aan Chinouks teentjes en gaat naast haar liggen, alsof ze haar wil beschermen,» grinnikt Wilfried.
En toen was het weer tijd voor borstvoeding. Zonder pers erbij.