Euro 2000: examen Oranje maakt Rijkaard weinig wijzer

Print
KATWIJK - Afgaande op de wedstrijd van 2 keer een half uur op sportpark Nieuw-Zuid in Katwijk tussen de A- en de B-kern is volstrekt onduidelijk welke 6 van de 24 spelers uit de selectie van het Nederlands elftal zullen verdwijnen. "Het was nuttig", zei bondscoach Frank Rijkaard over het examen. Zelf sprak hij van een "trainingswedstrijd" in plaats van een examen. "Dit is een leuk alternatief voor een normale training. En ik wilde de spelers een keer onder deze omstandigheden zien. De spelers vonden het ook leuk, zo hebben ze het ook opgevat. Daarom heb ik in dit partijtje meer dingen teruggezien dan op een training." Maar wat hem precies was opgevallen, vertelde hij er niet bij.
BR>Donderdagochtend is in ieder geval bijltjesdag in het Oranje-hotel. Na het ontbijt vertelt Rijkaard zijn ploeg welke 18 zeker zijn van een uitnodiging voor de komende interlands tegen België, Tsjechië en Brazilië. "De partij zag er verzorgd uit. Ik vond het een prima vertoning", stelde de keuzeheer.
Of er verrassingen bij zitten, wilde Rijkaard niet zeggen. "Het leven is vol verrassingen", grijnsde hij minzaam. Wel liet hij weten dat hij zijn besluit niet zou laten afhangen van het partijtje. Dat zou ook ridicuul zijn. Bergkamp en Davids maakten zacht gezegd bepaald geen overtuigende indruk, maar deze gereputeerde spelers laat Rijkaard beslist niet afvallen. Ook zei de bondscoach dat Ricksen en Bosvelt, opgeroepen voor de geblesseerden Ooijer en Seedorf, geen aanvulling op de selectie zijn en dus ook kans maken op een plaats in het elitekorps.
Dat geldt ook voor Trustfull, die tot ieders verrassing werd geselecteerd. Hij speelde nog maar één competitiewedstrijd voor Vitesse dit seizoen na een lange knieblessure. "Voor hem is het een goede stimulans dat hij er bij was. En hij is gewoon een goede voetballer."
Eind november vallen er uit de groep van 18 vervolgens nog 2 spelers af, waarna er een vaste kern van 16 overblijft. Blessures en vormverlies daargelaten is die ploeg zeker van de EK-eindronde. In de periode januari-mei wordt de ploeg aangevuld tot 22. Voor de resterende plaatsen komen onder anderen Overmars, Van Wonderen en Van Gastel in aanmerking.
Rijkaard zag woensdag de elite met 1-0 verliezen van de B-keuze door een rake strafschop van Van Hooijdonk. Het duel, gefloten door Van der Ende, werd bezocht door liefst 1.500 toeschouwers. Zij zagen in ieder geval een leuke en levendige wedstrijd. De eerste ploeg werd gevormd door Van der Sar, Reiziger, Stam, Frank de Boer, Van Bronckhorst (hij speelde linksback ondat Cocu licht geblesseerd aan de kant bleef), Ronald de Boer, Davids, Winter (hij verving de geblesseerde Seedorf), Van Vossen, Kluivert en Bergkamp.