Saatchi wil "scoren" met bloedende Lady Di

De Britse multimiljonair en kunstmecenas Charles Saatchi, de man die in de jaren negentig met zijn Jonge Wilden Londen tot het centrum van de sensationalistische hedendaagse kunst maakte, wil in een nieuwe tentoonstelling nog eens de schijnwerpers van een "verontwaardigde publieke opinie" naar zich toe trekken.

Belga

Hij hoopt dat te bereiken door in de expositie een centrale plaats toe te kennen aan een "schokkend" portret van een in het bloed badende Lady Di.

Het olieverfschilderij, dat de Queen of Hearts toont met een kroon, terwijl het bloed uit haar mond en slapen gutst, is het werk van de 35-jarige Stella Vine. Op de achtergrond is, verwijzend naar de angst die de prinses zou hebben gehad dat een aanslag op haar leven werd beraamd, een hulpkreet van Di aan haar butler Paul Burrell te lezen: "Hi Paul, kan je eens afkomen, ik heb echt schrik".

Saatchi kocht het werk voor amper 680 pond (870 euro). Vine is een voormalige kloosterzuster die het tot BOM-moeder heeft geschopt en, zo willen de media, tot dusver als stripteaseuse in haar levensonderhoud heeft voorzien. Volgens Vine drukt het schilderij haar verdriet over de dood van de prinses uit. Lady Di kwam op 31 augustus 1997 bij een auto-ongeval in Parijs om het leven. "Ik heb toen dag en nacht geweend", aldus de debuterende artieste.

Saatchi, die vorig jaar zijn eigen kunstgalerij in Londen opende, wil met de expositie 'Nieuw Bloed' jonge, tot dusver onbekende Britse kunstenaars een duwtje geven. De tentoonstelling opent op 24 maart haar deuren.