Hasselt duurder dan Parijs, Rome, Londen en Berlijn

Hasselt staat in de top20 van duurste steden in Europa op het gebied van consumptiegoederen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop, dat de prijs van 346 artikelen over heel Europa heeft vergeleken.

jforier

Hasselt is daarmee duurder dan Parijs, Rome, Londen, Berlijn en andere grote steden.

De invoering van de euro heeft ons land niet bepaald goedkoper gemaakt. België komt als duurste land uit de enquête. Voor 8 van de 20 onderzochte categorieën, vinden we de duurste stad in België. De top10 van duurste steden in Europa is dan ook bijna volledig Belgisch gekleurd, met op kop Bastenaken. In België zijn de prijzen voor consumptiegoederen gemiddeld 9% duurder dan in andere Europese landen.

"De enige sectoren die nog een beetje gunstig uitvallen, zijn speelgoed en parfum", zegt Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop. "Voor producten als DVD-spelers en audio- en videoapparatuur in het algemeen, is België het duurst van alle landen die onderzocht werden."

Volgens het onderzoek is Duitsland het goedkoopste land en zijn Londen en Aken de Europese steden met de laagste prijzen.

Hasselt, 'Hoofdstad van de (dure) Smaak', staat op de 16de plaats, net achter Brussel en Antwerpen. Hasselt is in vergelijking met de rest van Europa vrij duur, maar in eigen land dan weer relatief goedkoop. "De prijsverschillen in eigen land zijn soms veel groter dan de verschillen met de buurlanden", zegt Ivo Mechels. "Die prijsverschillen kunnen makkelijk tot 10% oplopen, zonder België te verlaten."