Genk betere ploeg, maar Lierse wint op counter Supercup

Print
GENK - Lierse hoeft niet bang te zijn voor Europese duels in de Genkse kuip. Het voelt zich blijkbaar kiplekker in het Fenix-stadion. Vorig seizoen overtroefde het Racing in de halve finales van de beker van België met 2-4. Gisteren luidde de eindstand 1-3. Geflatteerd, laat daar geen misverstand over bestaan. De partij werd in grote lijnen gedomineerd door de thuisploeg. Maar als je zelfs geen penalty verzilverd krijgt, weet je dat je met vuur speelt. Invaller en lefgozer Stijn Huysegems vond in de slotfase wel tweemaal de weg naar het doel en dus mag Lierse weer een jaar met de Supercup pronken.
BR>Waar krijg je in deze barre Belgische voetbaltijden een stadion nog volgepropt voor een verplicht (prestige)nummertje? Juist ja, in Genk. Ook gisteren weer daverde het Fenix-stadion op zijn grondvesten. De voetbalkoorts blijft dus voortwoeden.
Terecht. Want ook al moesten beide trainers ingevolge interlanditis een onuitgegeven elftal op het veld brengen, schaden aan het spektakel, deed dat allerminst. Zowel Lierse als Genk hadden de intentie om er een voetbalfeest van te maken en deden dat ook. Offensief, een hoog tempo, vloeiende balcirculaties, het zat er allemaal in. Met de bezoekers aanvankelijk in een glansrol. Caushllari en Teelen werden op de flanken afgetroefd door Somers en Laeremans, centraal op het middenveld was het voor de driehoek Jansson - Delbroek - Hasi even zoeken. Leen en Zdebel deelden de lakens uit. Maar in die fase bewees Istvan Brockhauser met een aantal gevatte en gewaagde interventies zijn klasse.

Aflossingspunt


Genk overleefde dus de storm en nam dan gaandeweg het initiatief resoluut over. Jansson stak een bleke Burg in zijn binnenzak, Delbroek legde Zdebel lam en Hasi kreeg steeds meer Gudjonsson-allures. Een aflossingspunt vinden voorin was niet zo evident, aangezien Origi niet kon wegsteken dat hij nog matchritme ontbeert. Maar de beweeglijke Fabio Pereira vormde toch een constante bedreiging voor de Lierse-defensie. Wat hij op efficiënte wijze demonstreerde op het kwartier. Lepe Jesper Jansson speelde met een bliksemsnel genomen vrijschop Caushllari vrij, diens voorzet was op maat en de Braziliaan kopte de Genkse voorsprong voorbij een wanhopig grabbelende Nijs.
Lierse deemsterde weg, de spitsen Peelman en Huysmans zaten stevig in de greep van Kimoni en Van Geem. Aan Genkse kant groeiden Caushllari en Teelen in de partij en centraal ging het leer lekker rond. Echte doelkansen leverde het thuisoverwicht evenwel niet op. En zo kon Lierse na ruim een half uur toch weer langszij komen. Corner (die er geen was) van Zdebel, Shekiladze verlengde met het hoofd en Peelman, toch een gevaarlijk baasje, kon van dichtbij de gelijkmaker binnenduwen. Genk leek even aangeslagen, maar stak vlak voor de rust toch weer enkele keren gevaarlijk de neus aan het venster. Nijs pareerde echter een staalharde kopbal van Jansson en een al even woeste kopslag van Origi scheerde het zijnet.

Huysegems


De voortzetting volgde na de koffie. De thuisploeg pinde de Pallieters vast op de eigen speelhelft. Maar de beslissende opening forceren, was een ander paar mouwen. Eén keer leek de tweede Genkse goal in de maak. Toen Hasi met een sublieme voorzet Pereira voor doel afzonderde. Fabio schoof het leer met zijn linker centimeters voorlangs. Lierse-coach Walter Meeuws probeerde met een reeks wissels bij te sturen. Bijna met succes, want bij zijn eerste actie legde Snoeckx de bal panklaar voor Zdebel. Brockhauser moest zich machtig strekken.
Jos Heyligen vond dan het moment gekomen om de vermoeide Pereira in te ruilen voor Di Gregorio. En die vervanging deed ook onmiddellijk het nodige stof opwaaien. Na een knappe actie van Teelen ging de Waalse B-kernspeler over het uitgestoken been van Leen en Piraux, door zijn warrige manier van fluiten niet de vriend van het Genkse publiek, legde de bal op de stip. Hasi geraakte echter niet voorbij Nijs.
Het was niet van aard om de Genkse aanvalsdrift te temperen. Opnieuw Di Gregorio pakte uit met een fenomenaal dropshot, dat naast de kruising in het zijnet uitstierf. Het laatste wapenfeit van Racing, dat kort voor tijd het deksel op de neus kreeg. Youngster Stijn Huysegems profiteerde van een onachtzaamheid in de Limburgse defensie om Lierse aan de tweede Supercup in 3 jaar tijd te helpen. Genk was uitgeteld en moest lijdzaam toezien hoe diezelfde Huysegems de score nog verder optilde.
Doelpunten: 17' Pereira 1-0, 34' Peelman 1-1, 83' Huysegems 1-2, 88' Huysegems 1-3
Gele kaarten: Zdebel (protest), Caushllari (fout)
Scheidsrechter: Piraux
Toeschouwers: 16.000
GENK: Brockhauser, Kimoni, Vangronsveld, Van Geem, Caushllari, Delbroek, Jansson, Hasi, Teelen (87' Ingrao), Pereira (66' Di Gregorio), Origi.
LIERSE: Nys, Laeremans, Shekiladze, Van Meir, Daems, Leen, Burg (66' Snoeckx), Somers (46' Poorters), Zdebel, Huysmans (58' Van de Weyer), Peelman (76' Huysegems).