Euro zakt na uitspraken Raffarin

De politieke druk op de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen neemt alsmaar toe. Zowel de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder als de Franse premier Jean-Pierre Raffarin vinden dat de gouverneurs moeten ingrijpen gezien de hoge waarde van de euro tegenover de dollar.

Belga

De sterkte van de euro en de negatieve gevolgen voor de uitvoer moeten de ECB aan het denken zetten, zei Schröder woensdag. "Ik deel de visie van de bondskanselier", zei de Franse eerste minister Raffarin donderdag in Parijs. De politieke verklaringen deden de euro op de wisselmarkten dalen van 1,25 tot 1,24 dollar, zowat het laagste peil sinds drie weken.

Schröder begon donderdagavond een officieel bezoek aan de VS. De Duitse bondskanselier maakt zich ernstig zorgen over de dollarzwakte. De kwestie zou op de agenda staan van het onderhoud met de Amerikaanse president George Bush. Schröder wil dat Bush ingrijpt om de dollar te versterken. Het vertrouwen van de Duitse bedrijfsleiders in een economische herneming kreeg in februari een onverwachte deuk.

De gouverneurs van de ECB zien elkaar volgende week en zullen zich over de rentestand beraden. Sinds midden vorig jaar staat de Europese rente op 2 procent. In de VS is het rentetarief met 1 procent nog lager.

De ECB heeft voor een verdere verlaging totnogtoe de boot afgehouden. De centrale bank is officieel wel bezorgd om sterke schommelingen van de wisselkoers, maar een sterke euro maakte ingevoerde olie en andere producten goedkoper. Daardoor hebben consumenten meer middelen om te spenderen, luidt de redenering.