Reizigersvervoer bij Nederlandse spoorwegen krimpt

Voor het derde jaar op rij hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) in 2003 het reizigersvervoer zien inkrimpen. Het totaal aantal reizigerskilometer bedroeg 13,8 miljard tegenover 14,3 miljard in 2002. De inkomsten in dat segment gingen wel hoger, onder meer door duurdere tickets. Zo blijkt uit een persbericht op de website.

Belga

Het bedrijfsresultaat voor het reizigersvervoer kwam 37 miljoen euro in het rood uit tegenover -69 miljoen euro in 2002. Het resultaat van het hele concern ging omhoog van 47 miljoen euro naar 81 miljoen euro.

De opbrengsten in het reizigersvervoer stegen van 1,6 miljard euro tot 1,72 miljard euro. Dat komt door een stijging van de tarieven met gemiddeld 4,9 procent aan het begin van het jaar.

Als gevolg van de economische teruggang en de sterke concurrentie van goedkope vliegtickets leed NS Internationaal een aanzienlijk verlies.

De reizigers zijn globaal meer tevreden over de dienstverlening. Het percentage treinen dat binnen drie minuten op tijd reed, steeg van 81,2 naar 83,1 procent. De NS hadden eind december 23.403 voltijdse medewerkers in dienst.