Incident met Kluivert belooft Staelens hete avond te bezorgen in de Kuip

Print
KNOKKE - De 121ste Derby der Lage Landen leeft nog niet echt in het Belgische kamp. Nochtans belooft de burenstrijd geladen te worden. Nederland wil wraak. Het is de gestolen 0-0 op het WK en vooral de aangesmeerde rode kaart van Patrick Kluivert nog niet vergeten. Maar zondebok Lorenzo Staelens panikeert niet. «Ik geraak dat gewend», lacht hij.
BR>Het beeld is de wereld rondgegaan als één van de opvallendste momenten van de 'Coupe du Monde'. 10 minuten voor het einde van de wedstrijd dient Kluivert Staelens een elleboogstoot toe. Staelens blijft voor dood liggen, het Nederlandse godenkind krijgt rood. Hij noemde me een verkrachter, gaf Kluivert pas een hele tijd later als uitleg mee.
Zaterdag staan jullie weer oog in oog. Kluivert zal wraak willen nemen.
«Ik heb niet de indruk dat hij zich daar nu nog aan stoort. In Frankrijk heeft hij uit frustratie een slechte reactie gehad. Hij heeft zijn straf gehad: rood en 2 matchen geschorst. Het was een opvlieging in het heetst van de strijd. Ikzelf heb daar nooit problemen mee gehad. Maar hij blijkbaar wel.
Je blijft erbij dat enkel hij in de fout ging.
«Wat ik gedaan heb, de tegenstander wat intimideren, gebeurt vaak in een match. Het is serieus overdreven. De Hollanders hebben dat helemaal opgeblazen. Twee matchen later doet Van der Sar hetzelfde en dan zegt Hiddink: Ik wens hem proficiat met zijn professionele reactie. Hiddink is niet rechtlijnig. Nederlanders kijken enkel binnen hun eigen grenzen.
Je bent iemand die graag provoceert op het veld. Heb je dat na dat incident nog gedaan?
«Nee. Ik kan het me toch niet herinneren. En ik heb niemand meer horen klagen. (lacht) Het spijt me dat ik dat heb gedaan. Dat heb ik ook meteen gezegd. Maar wat mij betreft, is er niets meer aan de hand. Een vriend zal hij nooit worden, maar ik ben bereid de zaak met hem uit te praten. Maar hij wil niet. Hij wil de hele historie niet weer oprakelen. Ik geef hem geen ongelijk.»
Het Nederlandse publiek zal niet mals zijn voor jou.
«Dan ben ik voorbereid voor Club Brugge-Anderlecht... (lacht) Ik denk dat de ontvangst sowieso niet goed zal zijn. Nederland wil revanche nemen voor de 0-0. Toen we vorig seizoen met Anderlecht oefenwedstrijdjes speelden tegen clubs als Top Oss, kreeg ik al de volle laag. Ik kreeg van alles over me heen. Ik ben het dus al gewend. Het is nooit plezant te worden uitgefloten, maar ik blijf rustig. Ik probeer met mijn prestatie te bewijzen dat het publiek ongelijk heeft.»
Dat zal zaterdag niet makkelijk zijn.
«De Hollanders zullen een goede prestatie willen leveren tegen ons. Hun vorige matchen waren niet goed. Ze hebben iets recht te zetten. En Kluivert is er als voetballer ook op vooruitgegaan na zijn transfer naar Barcelona. Hij heeft een schitterend seizoen achter de rug en loopt weer wekelijks in the picture
Welk duel mogen we verwachten?
«Voor mij is die wedstrijd er één zoals alle anderen. Op het WK was de derby wel speciaal omdat hij uitgebreid aandacht kreeg. Maar geen enkele van de duels die ons nu te wachten staan, is een cadeau. Verliezen tegen Nederland is geen schande. Ook mijn duel met Kluivert benader ik niet anders. Misschien sta ik wel meer tegen Bergkamp. Kluivert speelde de laatste match meer teruggetrokken. Ik vind hem wel veel gevaarlijker in de spits. Hij mist de werkkracht die je als aanvallende middenvelder nodig hebt.»
Ga je hem voor de wedstrijd de hand schudden?
«Ik ga niet naar hem toestappen. Maar als we elkaar de hand moeten geven, zal ik dat doen.»

Patrick Kluivert:«Ik denk nooit meer aan die wedstrijd»


NOORDWIJK - Patrick Kluivert draagt nog steeds de sporen van de moeilijke tijd die hij twee jaar geleden doormaakte. Persoonlijke problemen maakten van hem destijds de meest opgejaagde voetballer van Nederland. «Alleen vragen over voetbal», repliceert hij meteen als je hem benadert voor een vraagje. Of hij leuke herinneringen heeft aan Nederland - België? «Ach, ik kijk met gemengde gevoelens terug op de derby. Aan de voorronde-wedstrijd voor het WK beleefde ik veel plezier. In de Kuip speelden we de Belgen van de mat en ik scoorde de belangrijke treffer.»
De confrontatie op het WK in Frankrijk verliep minder prettig voor de spits van Barcelona. «Wat is dat voor een vraag! Ik weet waar je op uit bent: de rode kaart tegen Staelens. Daarover wil ik niet praten. Ik denk nooit meer terug aan die fase. Aan die hele wedstrijd trouwens. Eén van de grootste teleurstellingen uit mijn carrière. Ze interesseert me hoegenaamd niet meer. Speelt Staelens zaterdag? Kan me werkelijk niks schelen. Daaag.»