Ryanair beëindigt verbinding Charleroi-Londen

Ryanair gaat de route Charleroi-Londen Stansted stopzetten. Dat gebeurt vanaf 29 april, bij de start van het zomerseizoen, zo maakt Ryanair in een mededeling bekend.

Belga

Volgens de lagetarieven-luchtvaartmaatschappij is het stopzetten van de verbinding het gevolg van de beslissing van de Europese Commissie. Die oordeelde een maand geleden dat Ryanair een deel van haar subsidies die ze kreeg van het Waals Gewest zal moeten terugbetalen. In de toekomst zullen de voorwaarden voor openbare luchthavens ook strikt worden vastgelegd door Europa wat zou resulteren in hogere prijzen voor luchtvaartmaatschappijen. Ryanair gaat tegen die beslissing in beroep, maar besliste toch al een deel van haar activiteit in Charleroi af te bouwen.

De route naar Londen Stansted is niet van de minste. Dagelijks vlogen er acht Boeings naar de Britse hoofdstad, goed voor 10 pct van de dagelijkse vluchten in Charleroi. Londen Stansted is bovendien een belangrijk knooppunt van Ryanair, en was dus ook aantrekkelijk als overstapplaats. Jaarlijks vlogen er 360.000 passagiers vanuit Charleroi naar Stansted. Het is nog niet duidelijk of er ook jobs zullen sneuvelen.

Ryanair dreigt bovendien nog meer vluchten te schrappen in Charleroi "als de kosten verhogen en de Waalse overheid onze visie niet deelt voor de laagst mogelijke tarieven". Binnenkort gaan alle partijen rond de tafel zitten.