Axa opnieuw op winstkoers

De Franse verzekeraar Axa, de tweede grootste van Europa, heeft 2003 afgesloten met een nettoresultaat (deel van de groep) van 1,005 miljard euro. Dat is zes procent meer dan het jaar voordien. De stijging was hoofdzakelijk te danken aan de toegenomen inkomsten in schadeverzekeringen en enkele eenmalige meevallers.

Belga

Vooral de schade- en internationale verzekeringen leverden een sterke prestatie met winstcijfers van 448 en 142 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van de groep dikte aan met 21 procent tot 2,035 miljard euro.

Ook in omzet ging de schade-divisie erop vooruit met 7,2 procent tot 17,09 miljard euro. Leven, Vermogensbeheer en Internationale Verzekeringen zagen het zakencijfer dalen. De geconsolideerde omzet bedroeg 71,62 miljard euro (-4,1 procent).

Vooral in de tweede jaarhelft ging de winst van de groep er met rasse schreden op vooruit, van 112 miljoen euro in de tweede jaarhelft van 2002 tot 796 miljoen euro in het tweede semester van 2003.

Een deel van de jaarwinst komt voort uit eenmalige opbrengsten zoals de verkoop van niet-kernactiviteiten (filialen in Oostenrijk en Hongarije, Auxifina in België en Members' Equity in Australië) en een gunstige fiscale regeling in de VS.

Voor dit jaar verwacht de groep dat de economische herneming in de VS en de positieve tekenen in Europa het groeipotentieel van de Levens- en Spaarverzekeringen zal ten goede komen.

Axa stelt een dividend voor van 0,38 euro per aandeel, dat is een stijging met 12 procent.