Olieveld Kazachstan komt in handen van olieconsortium

Het reusachtige Kashagan-olieveld in Kazachstan zal beheerd worden door een internationaal olieconsortium. Het veld heeft een potentieel van maximum 13 miljard olievaten en kan na een volledige uitbouw dagelijks 1,2 miljoen vaten opleveren, meent olieconcern ExxonMobil. De Kazachstaanse autoriteiten bereikten hierover een akkoord met de leden van het consortium. Het olieveld is het grootste dat sinds de jaren dertig werd ontdekt.

Belga

Tot het consortium behoren ExxonMobil Kazakhstan Inc., Agi Caspian Sea B.V., Shell Kazakhstan Development B.V, Total en British Gas met elk 16,67 procent, en ConocoPhillips en het Japanse Inpex, die ieder 8,33 procent van de productie in handen krijgen.

Die olieproductie zou tegen 2008 aanvangen. In het begin zullen dagelijks 75.000 vaten per dag worden geproduceerd, en vervolgens zal de oliewinning worden opgedreven naar 450.000 vaten per dag. Tegen 2016 streeft men naar een dagelijkse productie van 1,2 miljoen vaten per dag, aldus ExxonMobil, wereldwijd het grootste olieconcern.

Het olieveld ligt in een relatief afgelegen gebied zonder infrastructuur en bijgevolg stelt het veld technische eisen. Kazachstan kan met belastingen, licenties, arbeidsplaatsen en opdrachten voor plaatselijke bedrijven zelf ook voordeel halen uit het project. Financiële details omtrent de overeenkomst werden niet vrijgegeven.