Alitalia wordt niet geprivatiseerd

De Italiaanse regering heeft haar plannen om de vliegtuigmaatschappij Alitalia te privatiseren voorlopig opgeborgen. "Op vrijdag zal de ministerraad opnieuw over een saneringsplan voor de noodlijdende maatschappij praten", vertelde minister-president Silvio Berlusconi aan de Italiaanse pers.

Belga

Het plan voorziet op dit moment nog geen privatisering, wel wordt de oprichting van een managementteam voorgesteld. Alitalia-baas Francesco Mengozzi zou volgens mediaberichten tijdens de raad van bestuur van donderdag ontslag nemen.

In oktober vorig jaar maakte de Italiaanse regering bekend dat ze haar aandeel in de luchtvaartmaatschappij, dat nu 62 procent bedraagt, wil verlagen naar 30 procent. Op die manier zou de Italiaanse 'home carrier' zich kunnen aansluiten bij de Air France/KLM groep. De twee luchtvaartmaatschappijen hebben voor de samenwerking met Alitalia een duidelijke verbetering van de financiële situatie van de maatschappij geëist.

Verscheidene ministers hadden onlangs voor een dreigend concordaat gewaarschuwd. Het verlies van Alitalia voor het boekjaar 2003 wordt op 450 miljoen euro geschat. De situatie van de luchtvaartmaatschappij is verslechterd omdat er nog steeds geen akkoord is over het saneringsplan van Mengozzi. Sinds enkele weken vraagt de regering aan de vakbonden om te onderhandelen over de 1.500 geplande ontslagen en over de schrapping van 1.200 bijkomende banen.