VS heffen reisverbod naar Libië op

De Verenigde Staten hebben donderdag het 23 jaar oude reisverbod voor Amerikanen naar Libië opgeheven, nadat de Libische regering nogmaals had benadrukt zich verantwoordelijk te achten voor de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Lockerbie in 1988.

AP Ned

Het besluit geeft Amerikaanse bedrijven de gelegenheid legaal zaken te doen met Libië, dat beschikt over grote olievelden. De Libische leider Moammar Gadhafi krijgt bovendien de mogelijkheid zijn land te bevrijden uit het isolement waarin het al jaren verkeert.

Even leek het er op dat de VS het opheffen van het reisverbod zouden uitstellen toen de Libische premier Shokri Ghanem dinsdag voor de Britse televisie zei dat zijn land geen schuld had aan de Lockerbie-aanslag. De Libische minister van buitenlandse zaken Abdel-Rahman Shalqam haastte zich woensdag echter om Ghanems 'vergissing' recht te zetten. Donderdag stond bovendien op de website van de Libische regering dat Libië heeft meegeholpen bij de vervolging van twee verdachten van de aanslag en dat het de verantwoordelijkheid accepteert voor de daden van zijn functionarissen.

De VS koersen aan op een betere verstandhouding met Libië sinds Gadhafi in december vorig jaar aankondigde het Libische kernwapenprogramma op te doeken en inspecteurs toezicht te laten houden op de ontmanteling van zijn kerninstallaties. De Amerikaanse regering heeft al besloten een nieuwe diplomatieke missie in Libië te openen. De missie gaat zich bezighouden met het vernieuwen van de diplomatieke banden met Libië en met het helpen van de Amerikaanse reizigers die het Noord-Afrikaanse land bezoeken.