"Britse geheime diensten luisterden Annan af over Irak"

De Britse geheime diensten hebben VN-secretaris-generaal Kofi Annan afgeluisterd in de weken voor de invasie van Irak. Dat heeft Clare Short, voormalig Brits minister van Ontwikkelingssamenwerking, donderdag gezegd in een radio-interview met de openbare omroep BBC.

Belga

Short legde uiteindelijk -net als boegbeeld Robin Cook- haar ambt neer uit protest tegen de oorlog, maar als minister zag ze nog enkele transscripties van gesprekken van Kofi Annan. Het bureau van Annan zou "een tijd lang" afgeluisterd zijn. "Ook ikzelf heb gesprekken gehad met Kofi en toen dacht ik: 'Ach, hier wordt een transscriptie van gemaakt en dan weten de mensen wat hij en ik hierover zeggen'", aldus Short.

De Britse premier Tony Blair werd donderdag op zijn wekelijkse persconferentie overrompeld door de persmeute voor een reactie. Hij noemde de verklaringen van zijn partijgenote "erg onverantwoordelijk". "We zouden nooit iets doen dat in strijd is met onze internationale verplichtingen", vervolgde Blair. "Onze geheime diensten hebben maar één doel en dat is de bescherming van Groot-Brittannië", aldus de premier. Mensen die commentaar geven op het werk van de geheime agenten "vallen het werk van deze agenten aan en ondermijnen de veiligheid van het land", meent Blair.

De premier wou echter niet in discussie treden met Short en stelling nemen in de zaak. "Eens je daarmee begint, is er geen lijn meer te trekken", meende de Britse eerste minister. Tony Blair zei verder nog dat hij "een immens respect" had voor Kofi Annan. "Hij is bovendien een persoonlijke vriend en iemand voor wie ik op politiek vlak het grootste respect heb. We werken extreem goed samen met de Verenigde Naties", aldus de Britse eerste minister.

Kofi Annan heeft nog niet gereageerd op de berichten, maar Hassen Fodha, VN-directeur in Brussel, ziet geen reden voor afluisterpraktijken bij de VN. "Dat is illegaal, maar ook onnodig, want de werking van de VN is zo transparant", aldus Fodha. Een VN-woordvoerder vroeg de reactie van Annan af te wachten.

Het interview met Short kwam er naar aanleiding van een aanklacht tegen een inmiddels ontslagen vertaalster van de geheime dienst.

De vrouw speelde geheime informatie over afluisterpraktijken door aan een krant. De 29-jarige Katherine Gun wilde daarmee naar eigen zeggen de oorlog verhinderen. Uit de e-mail aan de zondagskrant The Observer blijkt dat de VS Groot-Brittannië voor de oorlog vroegen om hen te helpen bij het afluisteren van andere leden van de VN-veiligheidsraad. Gun werd aangehouden, maar vervolgens liet het openbaar ministerie de klacht tegen de vrouw weer vallen. De redenen hiervoor zijn niet duidelijk. Volgens de oppositie wilde de regering niet meewerken met de aanklagers omdat ze ervoor vreesden dat er verdere, onaangename informatie over de oorlog zou uitlekken.

Ook Hans Blix, voormalig hoofd van de VN-wapeninspecteurs UNSCOM, zei onlangs dat hij er zeker van was dat hij voor de oorlog tegen Irak afgeluisterd was door geheime agenten.