Turkse kustwacht zoekt vermisten na omslaan vluchtelingenschip

De Turkse kustwacht heeft donderdag de zoektocht voortgezet naar zo'n twaalf vermiste opvarenden van een schip met Somalische illegale immigranten dat dinsdag omsloeg op de Egeïsche Zee.

AP Ned

Woensdag werden de lichamen van vijftien opvarenden van het schip geborgen. De meeste lichamen spoelden aan op de Turkse kust bij de havenstad Ayvalik tegenover het Griekse eiland Lesbos. Slechts zeven van de vermoedelijk 35 immigranten op het schip wisten levend de Turkse kust te bereiken.

Volgens de Turkse autoriteiten is het schip waarschijnlijk omgeslagen omdat het te zwaar beladen was en geen kapitein had. Een van de immigranten zou instructie hebben gekregen hoe het schip bestuurd moest worden. Ook de harde wind zou een rol hebben gespeeld. De kustwacht zei dat de kans klein is dat er nog overlevenden worden gevonden.

Het acht meter lange schip zou op weg zijn geweest van Turkije naar Lesbos. Veel immigranten uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika proberen via Turkije in Griekenland te komen. Vandaar willen ze verder de Europese Unie in.