Doden bij schietpartij en demonstratie in Gazastrook

Bij de grensovergang Erez tussen Israël en de Gazastrook hebben Israëlische militairen donderdagochtend twee Palestijnen doodgeschoten die het vuur hadden geopend op Israëlische burgers en soldaten en daarbij één Israëliër dodelijk hadden getroffen.

AP Ned

BR> De verantwoordelijkheid voor de schietpartij, die ongeveer een uur duurde, werd in een telefoontje aan Associated Press opgeëist door de Al-Aqsa Martelarenbrigades, de gewapende vleugel van Yasser Arafats Fatah-beweging.

De terminal bij Erez wordt dagelijks gebruikt door duizenden Palestijnen die in de Gazastrook wonen en in Israël werken. Na het incident werd de terminal door het leger voor onbepaalde tijd gesloten.

In januari kwamen bij Erez vier Israëliërs om het leven toen een Palestijnse zelfmoordactiviste zich opblies. Sindsdien heeft het leger de bewaking van de terminal opgevoerd. Zo moeten Palestijnen die naar Israël willen met de handen in de lucht en hun hemd omhoog gestroopt lopend de grensovergang over, zodat de soldaten kunnen zien dat ze geen explosieven hebben omgegord.

Donderdagochtend schoten Israëlische militairen bij een confrontatie met demonstranten op de Westoever twee Palestijnen dood, aldus Palestijnse bronnen.

De confrontatie deed zich voor bij de dorpen Beit Surik en Bidou, toen Israëlische militairen met een jeep en een bulldozer arriveerden om voorbereidingen te treffen voor de oprichting van een hek als onderdeel van de veiligheidsafzetting die Israël op de Westoever aan het bouwen is. Stenengooiende jongeren slaagden er aanvankelijk in de Israëliërs te verjagen, maar de Israëliërs lieten versterkingen komen, die de betogers met scherpe patronen, rubberkogels en traangasgranaten uiteendreven. Behalve de twee doden vielen er ook elf gewonden, aldus Palestijnse hulpverleners.


Het dodental komt daarmee sinds het begin van de Intifada eind september 2000 op 3.783, onder hen 2.831 Palestijnen en 884 Israëli's.