Macedonische president verongelukt in vliegtuigcrash

De Macedonische president Boris Trajkovski is donderdag samen met acht medewerkers bij een vliegtuigongeval in het zuiden van Bosnië om het leven gekomen. Dit bevestigden de Bosnische overheid in Sarajevo en de regering in de Macedonische hoofdstad Skopje.

AP Ned

Op de plaats van het ongeval, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Mostar, werden de lijken van alle negen inzittenden van het toestel teruggevonden. De president werd door adviseurs en lijfwachten begeleid. Op de moeilijk toegankelijke plek raasde op het ogenblik van de crash een storm en was er dikke mist, zeiden ooggetuigen.

Ploegen van de internationale vredesmacht SFOR en de Bosnische politie werden naar de plaats van het ongeval gestuurd. Op de plek liggen nog mijnen uit de Bosnische oorlog van 1992-1995.

Trajkovski was op weg naar Mostar om er aan een internationale conferentie over investeringen in Bosnië deel te nemen. Naar aanleiding van de tragedie beslisten verscheidene prominenten, onder wie de president van Servië en Montenegro en de Albanese premier, hun reis naar Mostar af te gelasten.