Frankrijk wil internationale politiemacht in Haïti

Frankrijk wil dat er zo snel mogelijk een overgangsregering wordt gevormd in Haïti, waarna een internationale politiemacht er de orde moet gaan herstellen.

AP Ned

Rebellenleider Guy Philippe zei woensdagavond dat zijn strijders klaarstaan om Port-au-Prince aan te vallen, maar dat hij zal wachten met een opmars op de hoofdstad om president Jean-Bertrand Aristide de kans te geven op te stappen.

Dat er de komende dagen een vreedzame oplossing voor het conflict in Haïti wordt gevonden is echter twijfelachtig. Aristide herhaalde woensdag niet op te zullen stappen en riep de oppositie op alsnog in te stemmen met een door internationale bemiddelaars opgesteld vredesplan. De Amerikaanse regering is bezig om in overleg met Frankrijk, Canada en een aantal Caribische landen een bemiddelingspoging te doen in het conflict in Haïti. De VS weigeren vooralsnog in de VN-Veiligheidsraad om internationaal ingrijpen te vragen.

Jamaica heeft de Veiligheidsraad woensdag wel gevraagd een vredesmacht te sturen om een eind te maken aan het conflict in Haïti. Donderdag overlegt de Veiligheidsraad over de crisis.

De Haïtiaanse oppositie ging dinsdagavond niet akkoord met een internationaal plan, dat stelt dat er een nieuwe premier moet komen terwijl Aristide tot 2006 kan aanblijven. De oppositie eist, evenals de rebellen die al verschillende steden in het noorden van het land hebben veroverd, het vertrek van Aristide. Later deze week moeten in Frankrijk besprekingen worden gehouden tussen de strijdende partijen. De Franse minister van buitenlandse zaken Dominique de Villepin stelde Aristide woensdag verantwoordelijk voor de crisis in zijn land en riep hem met zoveel woorden op af te treden.