België-Frankrijk: Fransen werken weinige kansen beter af

België verloor woensdagavond in het Koning Boudewijn-stadion met 0-2 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk.

Belga

De Rode Duivels hielden gelijke tred met de Fransen in een eerste helft, waarin beide teams goed voetbal brachten maar zelden verder kwamen dan de zestien meter. Toch waren de Belgen bijna al heel snel op achtervolgen aangewezen. 'Aftrapster-van-dienst' Gella Vandecaveye was nog maar net het veld af, toen Geert De Vlieger problemen had met een terugspeelbal en tegen een snel storende Saha aanschoot. De bal viel echter mooi in de handen van de Willem II-doelman.

De beste kans voor de Belgen kwam er al in de tweede minuut: Thomas Buffel ging, op aangeven van Peter Van der Heyden, voorbij de Franse doelman Barthez, maar moest te ver uitwijken en besloot naast.

De Fransen waren vooral via Luyindula gevaarlijk, maar deze kon bij zijn drie kansen De Vlieger nooit echt bedreigen.

Doordat spitsen Sonck en Buffel goed uit de wedstrijd werden gehouden door de, zacht uitgedrukt, stevig verdedigende Thuram en Desailly, kwam het weinige Belgische gevaar uit de tweede lijn. Tien minuten voor het einde viel een kopbal van linksachter Van Damme net over, en linksmidden Van der Heyden schoot een minuut voor tijd in de handen van Barthez.

De ruststand leek 0-0 te worden, maar in blessuretijd was de eerste echt goed uitgevoerde aanval van de Fransen meteen raak. Na een actie door het midden werd Saha in het strafschopgebied foutief gestopt door kapitein Eric Deflandre. De scheidsrechter gaf voordeel aan Govou die de bal naast de Vlieger binnenschoof.

In de tweede helft vielen er zo mogelijk nog minder kansen te noteren dan in de eerste. De Fransen hadden echter aan twee kansen genoeg om hun voorsprong te verdubbelen. Na drie minuten kon Herpoel, die aan de rust De Vlieger had vervangen, debutant Saha nog van de 0-2 houden, maar in de 76e minuut werd hij toch geklopt door de spits van Manchester United. Zinédine Zidane plaatste een versnelling van aan de middellijn, passeerde Kompany en bediende mooi Saha die maar naast Herpoel had binnen te schuiven.

Een kwartier eerder had Wesley Sonck de Rode Duivels echter al langszij kunnen brengen, maar zijn vrije trap scheerde de bovenkant van de lat.

Meer kansen kregen de Belgen niet, tot Luigi Pieroni in blessuretijd een voorzet van Clement devieerde. De spits van Moeskroen, die net als Thomas Chatelle en Roberto Bisconti in de slotfase zijn eerste cap greep, trof echter de paal.