800 gezinnen zonder drinkwater in Hastière

Sinds 18 februari zitten 800 gezinnen uit de Waalse gemeente Hastière zonder drinkwater. Dit nadat in het drinkwater een organisch oplosmiddel werd aangetroffen. Een filtersysteem op basis van actieve koolstofdeeltjes wordt vanavond/donderdag geïnstalleerd. Als de resultaten positief zijn, kan er dit weekend weer kraantjeswater gedronken worden.

Belga

De inwoners van deelgemeenten Agimont, Heer-Agimont, Hermeton en Petit-Doische zitten sinds 18 februari zonder drinkwater. De 800 gezinnen uit het getroffen gebied kunnen ondertussen water gebruiken uit grote tanks, die in het centrum van de verschillende gemeenten geplaatst werden.

Een organisch oplosmiddel, dat voornamelijk gebruikt wordt om machines te ontvetten, werd aangetroffen in het drinkwater. "We hebben het gebruik van het water verboden omdat de volksgezondheid in gevaar was", vertelt Philippe Libertiaux die verantwoordelijk is voor de distributie van INASEP, de Naamse intercommunale voor drinkwater.

Door het voorval van 18 februari heeft INASEP nu besloten om een filtersysteem op basis van actieve koolstofdeeltjes te installeren. Het systeem zou vanavond/donderdagavond operationeel moeten zijn. Ondertussen heeft INASEP een klacht tegen onbekenden ingediend bij de federale politie en bij de Waalse milieupolitie. Een onderzoek moet uitwijzen of de vervuiling kwaad opzet was.