Meer dan 3.400 bezwaarschriften tegen milieu-aanvraag BIAC

Een dag voor het afsluiten van het openbaar onderzoek voor de nieuwe milieu-aanvraag van luchthavenuitbater Biac, zijn al meer dan 3.400 bezwaarschriften bij de gemeenten Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en Kortenberg ingediend. De gemeenten verwachten dat het aantal nog zal toenemen.

Belga

De bezwaarschriften worden vervolgens overgemaakt aan de provincie Vlaams-Brabant.

Eind januari diende BIAC een aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning in bij de provincie Vlaams-Brabant. De huidige vergunning loopt tot 1 februari 2005. BIAC startte de procedure al op om de vergunning tijdig te kunnen afronden. Verplicht onderdeel van de procedure is een openbaar onderzoek in de vier gemeenten.

Machelen, Zaventem en Kortenberg konden donderdagmiddag voorlopige cijfers bekend maken van het aantal bezwaarschriften. Alleen Nederokkerzeel had geen concreet zicht op de aantallen. Koploper is Machelen, waar 2.143 bezwaarschriften zijn ingediend. Daar zijn vooral veel e-mails bij uit de gemeenten Meise en Grimbergen, uit de noordrand van Brussel. Veel burgers maakten gebruik van typebrieven die actiegroepen hebben opgesteld.

Bij de gemeente Zaventem liepen opvallend veel bezwaarschriften binnen uit de oostrand, uit de gemeenten Kraainem, Tervuren en Wezembeek-Oppem. Daar stond de teller donderdagmiddag op 1.059 en de milieu-administratie verwacht er nog. In Zaventem kan men nog tot en met vrijdag bezwaarschriften binnenbrengen. Ook brieven die maandag binnenlopen, maar vrijdag afgestempeld zijn, worden aanvaard.

Kortenberg sloot de deadline donderdag. De milieu-administratie schat dat uiteindelijk meer dan 300 burgers een bezwaarschrift zullen ingediend hebben.

De bezwaarschriften zullen gebundeld en overgemaakt worden aan de provincie Vlaams-Brabant. De vier gemeentebesturen, de provinciale afdelingen Stedenbouwkundige Vergunningen en Milieuvergunningen van het Vlaamse gewest en de provinciale milieuvergunningscommissie zullen de bestendige deputatie hun advies geven. Tegen ten laatste midden mei zal de deputatie zich uitspreken over de milieuvergunning. Ze kan wel twee maanden uitstel vragen.

Wellicht komen daar nog de bezwaarschriften bij vanuit enkele Brusselse gemeenten. De gemeenten Oudergem en Evere begonnen deze week zelf met een openbaar onderzoek, zo meldt het kabinet van Brussels milieuminister Didier Gosuin. En volgende week beginnen er openbare onderzoeken in Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. De bezwaarschriften die daar verzameld worden, zullen tegen eind maart door het Brusselse Instituut voor Milieubeheer (BIM) overgemaakt worden aan de provincie Vlaams-Brabant.