Maaroufi en Sliti trekken bekentenissen in op proces Trabelsi

Tarek Maaroufi heeft donderdag voor het hof van beroep in Brussel verklaard dat hij niet op de hoogte was van de plannen van Nizar Trabelsi om een aanslag te plegen op de militaire basis van Kleine Brogel.

Belga

Maaroufi, die door het openbaar ministerie beschouwd wordt als een belangrijk Europees radicaal-islamitisch kopstuk, kreeg zes jaar in eerste aanleg. Hij stelt nu dat hij zijn eerdere bekentenissen enkel aflegde onder bedreigingen van de speurders. Maaroufi bekende toen onder meer dat hij Amor Sliti in contact bracht met islamitische netwerken in Londen en en Milaan.

"Ik geef toe dat ik fouten heb gemaakt, maar ik heb die bladzijde omgeslagen", zei Tarek Maaroufi tijdens zijn verhoor voor het hof. Hij beweerde dat hij enkel personen heeft geholpen die op zoek waren naar een vals paspoort. Hij ontkende elke betrokkenheid bij netwerken die vrijwilligers naar de jihad in Afghanistan stuurden, of deelname aan de plannen van Trabelsi. Maaroufi zegt dat hij een eenvoudige Tunesische opposant is.

Maaroufi geeft wel toe Trabelsi "vijf minuten" te hebben ontmoet in Afghanistan. Trabelsi zelf zegt dat hij met Maaroufi contact opnam bij zijn terugkeer naar België omdat hij de persoon die hij zocht, niet kon vinden en het de enige naam was die hij kende. De twee mannen schrijven die ontmoetingen toe aan het toeval.

Amor Sliti, die in eerste aanleg werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, zei voor de rechtbank dat hij niet wist dat Trabelsi een militaire opleiding heeft gevolgd in Afghanistan. Sliti's ex-echtgenote, die hem samen met de kinderen naar Afghansitan vergezelde, werd door de verdediging van haar ex-man donderdag opgeroepen als getuige. De vrouw, die duidelijk ongerust was, wilde de verklaringen die ze aflegde in de loop van het onderzoek niet bevestigen om dat ze volgens haar "vervormd" werden.

Christine Volcke wilde niet bevestigen dat Nizar Trabelsi een militaire opleiding had gevolgd in Afghanistan en dat hij haar zou gezegd hebben dat er iets belangrijks op til was in september 2001. Ze wilde ook niet herhalen dat haar gewezen echtgenoot haar zei dat in de kampen werd aangeleerd hoe bommen te vervaardigen. Federaal-procureur Michel Yernaux zal vrijdag zijn rekwisitoor houden.