Oefenwedstrijd Nederland-België wordt beschouwd als EK-duel

ROTTERDAM - Parkeren op afstand, verscherpte controles op toegangskaarten en de afsluiting van wegen rond het stadion. De organisatie van het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar beschouwt de oefenwedstrijd Nederland-België van komende zaterdag in de Kuip als een heus EURO 2000-duel. «Dit is voor ons de eerste echte testcase,» zegt Wim Noordzij van het projectbureau Rotterdam EK 2000. «Het is dan wel vriendschappelijk, maar we gebruiken het scenario van EURO 2000. We zijn de allereerste speelstad die een wedstrijd als proef voor het tornooi gebruikt.»
BR>In navolging van het WK in Frankrijk vorig jaar worden de bezoekers van de wedstrijd extra gecontroleerd. Noordzij spreekt van een 'derde ring' om het Feyenoord-stadion. Daar wordt iedereen gevraagd naar zijn of haar kaartje. Zonder toegangsbewijs komt er geen supporter doorheen. «In Frankrijk heeft dit succes gehad,» stelt Noordzij.
«EURO 2000 heeft nog meer ideeën,» gaat Noordzij verder. «De zogenoemde buffervakken, de noodgedwongen open gelaten ruimte tussen 2 rivaliserende groepen supporters, zullen tijdens het tornooi uit het stadion verdwenen zijn. We oefenen daar zaterdag mee, dat doen we ook tijdens Nederland-Frankrijk volgend jaar april. De politie is daarbij niet zichtbaar aanwezig.»
De wedstrijd van zaterdag wordt ook door het Belgische deel van de organisatie aangegrepen om proef te draaien. Omgekeerd komen er binnenkort ook Nederlandse agenten naar België-Marokko.
De mensen achter EURO 2000 gaan er vanuit dat de voorbereidingen op het voetbaltornooi eind dit jaar klaar moeten zijn. «Dan is er geloot en weten we wie er komen, waar en wanneer. De resterende maanden zijn dan voor de uitvoering,» aldus Noordzij.
Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar de projectleider erkent wel dat niet Nederland-België van zaterdag, maar het verloop van het Champions League-duel Feyenoord-Borussia Dortmund over 2 weken van grote invloed zal zijn voor EURO 2000, zeker voor de beeldvorming over Rotterdam. Dan gaat het immers behalve om veel geld ook om een confrontatie tussen 2 rivaliserende supportersgroepen, terwijl de interland in de Kuip van zaterdag zich hoogstwaarschijnlijk in een zeer vriendschappelijke sfeer zal afspelen. Noordzij: «Interlandvoetbal is natuurlijk niet te vergelijken met clubvoetbal, maar als het met de Champions League goed gaat, dan weten we zeker dat het met EURO 2000 ook wel zal lukken.»