58.000 "duimafdrukken" voor opvang en begeleiding (ex-)gedetineerden

Welzijnszorg vzw heeft donderdag meer dan 58.000 symbolische duimafdrukken overhandigd aan federaal minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) en Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Adelheid Byttebier (Groen!).

Belga

BR> Met de overhandiging vraagt de vereniging een duidelijk beleid dat zorgt voor opvang en begeleiding van (ex-)gedetineerden.

Welzijnszorg vzw voert al jaren strijd tegen armoede en komt op voor de basisrechten van alle burgers. Tijdens de voorbije campagne "gevangen in armoede" ging de aandacht naar de situatie van ex-gevangenen en de uitsluiting waarmee zij te maken krijgen. Velen van hen komen uit kansarme milieus en hun verblijf in de gevangenis leidt vaak naar echte armoede. Bij hun vrijlating komen ze vaak voor gesloten deuren te staan, luidt het.

De vereniging is voorstander van een volwaardige uitbouw van het Strategisch Plan Hulp- en Dienstverlening, dat de Vlaamse regering in 2000 goedkeurde, naar alle Vlaamse gevangenissen en de spoedige invoering van de Basiswet Gevangeniswezen en Rechtspositie van Gedetineerden (het wetsvoorstel Dupont). In een reactie liet minister Onkelinx weten dat de bespreking van het wetsvoorstel Dupont binnenkort in de kamercommissie Justitie zal beginnen. Ze hoopt dat de stemming in het voorjaar afgerond zal zijn, aldus Onkelinx' woordvoerster Saar Vanderplaetsen.

De minister is ook voorstander van een verdere uitbreiding van het Strategisch Plan Hulp- en Dienstverlening. Ook verwees ze naar de speciale ministerraad van 30 en 31 maart rond Justitie en Veiligheid. Momenteel vallen de kosten van gezondheidszorg voor gedetineerden onder Justitie. Op de ministerraad wil ze daarover met haar bevoegde collega's praten.

Vlaams minister Byttebier, die de delegatie niet persoonlijk kon ontvangen, is alvast tevreden met de tienduizenden handtekeningen. "Het bewijst dat er een draagvlak voor het Strategisch Plan bestaat", aldus haar woordvoerder Harry Vanbuel. Naast gezondheid en welzijn zijn ook de departementen onderwijs, tewerkstelling, cultuur en sport actief betrokken bij de invulling en uitbouw van het Strategisch Plan.