Francesconi in verdenking gesteld van stalking

De Brusselse onderzoeksrechter heeft woensdag de 75-jarige beroepsfantast Benito Fransesconi in verdenking gesteld voor stalking. Aanleiding is een klacht van het Franstalige weekblad Père Ubu, zo werd donderdag bevestigd door het parket van Brussel. Francesconi werd ondertussen alweer vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich psychiatrisch laat onderzoeken.

Belga

Het weekblad had klacht ingediend naar aanleiding van de ontelbare faxen en brieven waarmee Francesconi de redactie overstelpt. De gewezen wijnhandelaar, die nationale bekendheid verwierf door zijn wrakingsverzoeken tegen de voorzitter van het Luikse assisenhof tijdens het proces-Cools, werd woensdag verhoord en in verdenking gesteld.

Minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft intussen, als gevolg van de wrakingsverzoeken van Francesconi, een wettelijke regeling uitgewerkt om te vermijden dat een assisenproces in de toekomst moet worden stilgelegd omwille van een vraag van derden. Hij werd al meermaals veroordeeld tot het betalen van geldboetes voor het indienen van manifest onontvankelijke wrakingsverzoeken.