Aangespoelde potvis wordt vrijdag naar vilbeluik gebracht

De potvis, die donderdagmorgen is aangespoeld op het strand van Oostduinkerke bij Koksijde, wordt vrijdag vanaf 11 uur weggehaald. Daarna gaat de vis naar het vilbeluik Rendac in Denderleeuw. Volgens de eerste vaststellingen is de vis al drie weken dood. De tanden van de vis werden al door ivoorjagers afgezaagd.

Belga

Op een vergadering beslisten de hulpdiensten, de burgemeester en de coördinator van het Mathematisch Model van de Noordzee donderdagmiddag om, gelet op de verre staat van ontbinding, het aangespoelde dier zo snel mogelijk te laten verwijderen. Dit gebeurt volledig op kosten van de gemeente Koksijde. Donderdagnamiddag komt de universiteit van Luik nog ter plaatse om stalen te nemen voor het verdere onderzoek naar pcb's en zware metalen. Een autopsie wordt niet meer uitgevoerd.

Vermoedelijk is de potvis, die de naam 'Windekind' meekreeg naar de nabijgelegen surfclub, na de zware storm van de voorbije nacht aangespoeld. Waar hij vandaan komt, is onduidelijk. Opvallend is wel dat zijn tanden al met een kettingzaag werden weggezaagd door ivoorjagers. Vermoedelijk gebeurde dit ofwel door vissers op zee ofwel toen hij elders aanspoelde. Het dier is tien meter lang, weegt 8 tot 10 ton en is vrij jong.

Het is de derde keer dat Koksijde te maken heeft met aangespoelde potvissen. Op 14 februari 1989 spoelde 'Valentijn van Sint-André' aan in Oostduinkerke; op 18 november 1994 spoelden drie potvissen aan in Koksijde.