'Amerikaanse ruimtemissies met privégeld financieren'

Voorstanders van het plan van de Amerikaanse president George Bush om bemande vluchten naar de maan en naar mars te sturen, hebben woensdag tegen een Amerikaanse senaatscommissie gezegd dat privé-investeringen zulke missies kunnen helpen bekostigen.

AP Ned

"Iedere dollar die op commerciële wijze betaald wordt is er een die de belastingbetaler niet hoeft op te hoesten", aldus Charles Chafer, hoofd van Team Encounter, een privé-ruimtevaartbedrijf. "En gelukkig is dat geld voorhanden."

President Bush kondigde in januari aan dat hij tegen 2014 opnieuw mensen naar de maan wil sturen. Later volgt dan een bemande vlucht naar Mars. De kostprijs van de missies bedraagt honderden miljarden dollars.

Robert Lorsch, een zakenman die al jaren lobbyt om de ruimtevaart te commercialiseren, ziet ook geen problemen om voldoende geld te vinden. Lorsch heeft ideeën zat: bedrijven zouden ruimtemissies kunnen sponsoren en NASA kan screensavers van de Marslanders voor een dollar per stuk verkopen. "Er is zoveel enthousiasme en steun. Er is alleen geen manier voor de mensen om dat te uiten", aldus Lorsch.