FAVV meldt vergissing kankerverwekkende sojasaus

Door een foute melding van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) werd vorige week vrijdag onterecht gewaarschuwd voor het gebruik van sojasaus van het merk Mee Chun. Het FAVV trof geen extreem hoog gehalte van de kankerverwekkende stof 3-MCPD (3-monochloorpropaandiol) aan in de halve literflessen van het merk "Mee Chun", maar wel in glazen flessen van 650 ml sojasaus van het merk "Nu'oc Tu'o'ng", afkomstig uit Vietnam. Het agentschap raadt consumenten dan ook aan om dit product niet langer te gebruiken.

Belga

Bij de productie van sojasaus worden soms extracten van plantaardige proteïnen toegevoegd die de kankerverwekkende stof opwekken. In Europa wordt daarom een limiet van 0,050 milligram per kilo (droge stof) toegelaten. In de sojasaus van het merk "Nu'oc Tu'o'ng" werd bijna duizend milligram per kilo gemeten.

De producten werden enkel verdeeld in twee gespecialiseerde handelszaken van Duc Linh, in Elsene (E. Goffartlaan) en in Sint-Gillis (Fonsnylaan). Het FAVV heeft de resterende voorraad in beslag genomen. De flessen sojasaus van het merk "Mee Chun" zijn niet langer verdacht.