Doden en gewonden bij aanslag op politiebureau in Kirkuk

Een aanslag met een autobom op een politiebureau in een Koerdische wijk van de stad Kirkuk in het noorden van Irak heeft maandag aan minstens acht mensen het leven gekost.

AP Ned

Vijfendertig mensen raakten gewond, aldus de politie en zegslieden bij de ziekenhuizen. Bij aanslagen op de politie en anderen die met de Amerikanen samenwerken zijn dit jaar al meer dan driehonderd mensen omgekomen. De aanslag van maandag is de derde sinds eind januari die gericht was tegen Koerden. Op 1 februari kwamen bij gelijktijdige bomaanslagen in de hoofdkantoren van de twee grootste Koerdische politieke partijen in Irbil 109 mensen om het leven. De autobom ontplofte terwijl ongeveer twintig agenten voor het bureau Rahimawa stonden te wachten op instructies. Nabijgelegen gebouwen werden beschadigd en geparkeerde auto's vernield. Terwijl de politie de omgeving afzette en ambulances de slachtoffers afvoerden, arriveerde een snellereactie-eenheid van het Amerikaanse leger.

De doden zijn waarschijnlijk allemaal politieagenten, zeiden zegslieden bij twee ziekenhuizen in Kirkuk. Onder de gewonden zijn minstens vier leerlingen van een middelbare school vlakbij het politiebureau. Van tien gewonden is de toestand kritiek, zei een woordvoerder van het Al-Jumhuriya-ziekenhuis.