"Osama Bin Laden leeft en bevindt zich in Afghanistan"

Al Qaida-leiders Osama Bin Laden en de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri "leven" en bevinden zich "in Afghanistan". Dat stelt een mededeling van een "informatiecentrum van de Taliban", die maandag werd overgemaakt aan het Franse persbureau AFP.

Belga

"De leiders van de Taliban, onze militaire commandanten en meer bepaald Osama Bin Laden en Ayman al-Zawahiri leven, bevinden zich momenteel in Afghanistan en plannen anti-Amerikaanse operaties", schrijft het "informatiecentrum van mollah Omar". "De Amerikanen voeren propaganda door te beweren dat ze voor het einde van dit jaar verscheidene van onze kopstukken zullen hebben gearresteerd", aldus het document. "Dat is een grote leugen, het is een spelletje van (George W.) Bush om stemmen binnen te halen bij de Amerikaanse presidenstverkiezingen". Eind januari verklaarde de commandant van de coalitietroepen, David Barno, dat Osama Bin Laden en de geestelijke leider van de Taliban, mollah Mohammad Omar, "binnen dit en een jaar gevangen zouden zijn genomen".

De boodschap, getekend door het "informatiecentrum van mollah Omar", is opgesteld door de leiders van de Taliban en zal in heel Afghanistan, bij de plaatselijke en internationale media worden verspreid, zo gaat de tekst verder. Het Britse 'Sunday Express' schreef zondag nog dat Osama Bin Laden en mollah Omar zich in de Pakistaanse provincie Baloutchistan bevinden, in een bergachtig gebied vlakbij de Afghaanse grens, omsingeld door Amerikaanse troepen. Een Pakistaanse militaire bron sprak die beweringen echter tegen. Het gerucht werd ook gevoed door een op hand zijnde operatie van het Pakistaanse leger, waarbij meerdere duizenden soldaten zijn betrokken, vlakbij de Afghaanse grens.