Cap-Haitien in handen van rebellen

De Haitiaanse opstandelingen hebben de stad Cap-Haitien overgenomen. De twee leiders van het Nationale Weerstandsfront, ex-commissaris Guy Philippe en de vroegere paramilitair Louis Jodel Chamblain, zijn eveneens aanwezig met hun aanhangers.

Belga

De opstandelingen patrouilleren in de stad, maar tot nogtoe is geen enkel incident gesignaleerd.

Ook de luchthaven van de tweede stad van het land kwam in handen van de rebellen. "Vandaag namen we Cap-Haïtien in, morgen Port-au-Prince", riep een 19-jarige rebel.

De president verklaarde zaterdag bereid te zijn een na internationale bemiddeling opgesteld vredesplan te accepteren, maar de rebellen lijken weinig geneigd tot een compromis. Net als na de verovering van andere steden kondigden rebellenleiders zondag aan "het hele land" te zullen bevrijden. Meer dan de helft van Haïti is inmiddels in handen van de rebellen en in Port-au-Prince brak zondag paniek uit, nu de komst van de rebellen nog slechts een kwestie van tijd lijkt.

Verschillende bronnen bij de regering meldden dat ministers uit Aristides kabinet al aan vrienden om een schuilplaats hebben gevraagd mocht ook de hoofdstad vallen.