"Ik heb mogen sparren op Centre Court"

Print
Van de Belgen niets dan goed nieuws op de tweede dag van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Vooral dan van Xavier Malisse, die zich maandag nog op de openingsavond naar de tweede ronde werkte ten koste van de Fransman Raoux. Kim Clijsters en Sabine Appelmans klaarden hun eerste opdracht met iets minder brio, maar zonder setverlies. Enkel Els Callens faalt. In haar eerste partij verloor de Belgische nummer 78 van de Spaanse Magui Serna in drie sets. De Antwerpse moest zich gewonnen geven in de tiebreak van de beslissende set.
BR>
Tweede Grand Slam voor Kim Clijsters, tweede succes. Na haar stunt op Wimbledon waar ze de vierde ronde haalde, verwachtte iedereen dat ze ook op Flushing Meadow haar gunstige loting zou verzilveren. Tegen de zes jaar oudere Barna (WTA 123) maakte de jonge Limburgse haar rol waar, al moest ze lang knokken voor ze die op haar Duitse knieën kreeg. Na 5-5 snoepte ze Barna's beslissende opslaggame af voor 7-5. In de volgende drie games liet ze de arme Fraulein welgeteld één puntje scoren: 3-0 en even later 6-1. "In de eerste set had ik het vooral moeilijk met de wind. Ik sloeg te veel directe fouten, maar eens ik die set op zak had, viel de spanning van mij af", vertelde ze terwijl ze haar knie uitvoerig met ijs bewerkte. "Niets ergs, ik heb wat last van groeipijnen, maar tijdens de match ondervond ik nauwelijks hinder."
In de tweede ronde wacht niet de Franse Dechy (WTA 27), die op Wimbledon Appelmans verraste. De Française verloor gisteren van de Tsjechische Gersi (WTA 104). Op papier een haalbare kaart, die Gersi, al stond ze twee jaar terug nog topvijftig. "In de kwalificaties van Wimbledon versloeg ik haar vlot in twee sets. Win ik deze match nog, dan volgt Serena Williams. Tja... dan zal ik de ballen zien vliegen", lachte ze. Kim amuseert zich duidelijk in The Big Apple. "Ik heb mogen sparren met Lucic. Op Centre Court," straalde ze.

Sydney


Sabine Appelmans toonde weer twee gezichten tegen een andere Duitse, Jana Kandarr (WTA 173). "Ik wil ervoor tekenen om altijd te spelen zoals in mijn eerste set", stelde ze blij vast na haar 6-2, 7-6 zege. Maar bij 2-0 in de tweede set stokte haar tempo. "Weer wat twijfels, weer wat verkrampt. Gelukkig heb ik het toch gered in de tie-break." "De derde ronde was mijn doel, ik kom er dicht bij", stelde ze vast toen ze hoorde dat ze nu de Amerikaanse Samantha Reeves tegenover zich krijgt, WTA 131. "Nog nooit tegen gespeeld. Maar een zege brengt me weer dicht bij de topvijftig en dan krijg ik uitzicht op een selectie voor de Olympische Spelen", motiveerde ze zichzelf al.

Lawaai


Tennisgoeroe Nick Bollettieri kon het gisteren niet laten om rond te bazuinen dat Xavier Malisse binnen de kortste keren oprukt naar de toptien. Hij had zijn jonge leerling fraai werk zien leveren tegen de Fransman Raoux (ATP 84). Net als voor de Davis Cup tegen de Tsjech Dosedel (in Gent) en tegen de Zwitser Federer (in Brussel) kwam Malisse één set achter. Die situatie zette de Hulstenaar opnieuw met veel bravoure recht: 3-6, 7-6 (7/3) en tweemaal 6-2. "Ongeveer mijn beste tennis", klonk de West-Vlaming tevreden. "Ik voel me hier erg goed in die Amerikaanse sfeer. Mijn broer en een paar Amerikaanse vrienden zaten op de tribune en die maakten lekker veel lawaai. Daar hou ik van en dat merkte ik ook aan mijn spel.
Nog voor de tie-break van de tweede set voelde ik dat ik Raoux onder controle kreeg." In de tweede ronde kruist Malisse een andere sunny-boy, de 23-jarige Californiër Mamiit, ATP 82. "Ik zal moeten aanvallen, want hij is sterk op de baseline. Maar ik heb niets te verliezen. Ik ben absoluut niet moe van de voorronden en als qualifier is elke gewonnen match voor mij pure winst."
Ook Dominique Van Roost komt vandaag in actie. Zij neemt het op tegen de Italiaanse Rita Grande (WTA 62).