Sampras bergt recorddroom even op

Print
Drie grote namen mochten gisteren van de favorietenlijst geschrapt. Eerst topfavoriet Pete Sampras, die met veel tegenzin het veto van zijn medische staf opvolgde. De nummer één van de wereld raakte zondag op training geblesseerd aan de rug en kreeg tot vandaag uitstel voor zijn openingswedstrijd tegen de Rus Safin. Vergeefs. Sampras mag zijn droom om absoluut Grand Slam-recordhouder te worden tot het volgende millennium opbergen. Zijn dertiende zege - één meer dan Roy Emerson - hoopte hij volgende week te vieren op zijn lievelingsterrein.
BR>De Amerikaan was de hele zomer lang in schitterende vorm. Na zijn eindzege in Wimbledon had Sampras nog drie tornooien aan zijn al indrukwekkende palmares toegevoegd. Hij bleef 24 opeenvolgende partijen ongeslagen tot hij in de kwartfinale van Indianapolis moest opgeven wegens een lichte blessure aan de heup. De titelfavoriet verklaarde enkel dagen terug volledig hersteld te zijn. De 28-jarige Sampras werd vervangen door de Zweedse lucky loser Mikael Tillstrom.
Tim Henman ging op zuiver sportieve manier voor de bijl. De Britse mooie jongen, zesde reekshoofd, geraakte niet eens aan setwinst tegen de Argentijn Guillermo Canas. Henman kan troost gaan zoeken bij zijn vriendin Lucy Heald, met wie hij zich begin deze maand officieel verloofde. Sinds die dag heeft hij nauwelijks nog een match gewonnen. Of er een verband bestaat, is niet duidelijk.
Patrick Rafter is dinsdag met een schouderblessure uitgevallen tijdens zijn partij in de eerste ronde van de US Open. De als tweede geplaatste Australische titelverdediger gaf tegen de Fransman Cedric Pioline de strijd op bij een 1-0 achterstand in de beslissende vijfde set. Pioline won uiteindelijk met 4-6, 4-6, 6-3, 7-5 en 1-0. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de Duitser Lars Burgsmuller.
Rafter heeft al langer problemen met zijn rechterschouder en kon niet voluit serveren. Voor de organisatie kwam zijn opgave uiterst ongelegen. De open Amerikaanse titelstrijd verloor eerder de als eerste geplaatste Pete Sampras. De Amerikaan moest afzeggen wegens hernia. Beiden waren favoriet voor de eindzege. Sampras won de US Open viermaal, Rafter tweemaal.