Het pokergezicht van Grootaers

Print
«Wie wordt multimiljonair?» vraagt Walter Grootaers al een paar weken in de trailers van zijn eerste VTM-programma. Hiermee werd de indruk gewekt dat er iedere week 20 miljoen te verdienen valt. Dat is ook wel zo, maar het ziet ernaar uit dat dit niet zo vaak zal gebeuren want je moet als kandidaat van goeden huize komen om de vijftien (!) vragen goed te beantwoorden. In de eerste uitzending waagden drie kandidaten hun kans. De eerste won 20.000 frank, de tweede niets en de derde ging met het leuke bedrag van 300.000 frank naar huis.
BR>Het betekent dat die andere quiz, 'De vraag van 1 miljoen', nog niet meteen gedegradeerd wordt tot een spelletje waarin voor wat motteballen wordt gespeeld.
Vergeleken met 'De vraag van 1 miljoen' heeft 'Wie wordt multimiljonair?' toch een aantal sterke punten. Er is niet alleen de kans op dat gigantisch hoge bedrag, er is ook een veel grotere variëteit aan vragen, waardoor iedereen min of meer min of meer kan meespelen. Je hoeft het antwoord ook niet zelf te verzinnen: je krijgt telkens een multiple choice tussen vier antwoorden. De kandidaat kan zich bovendien op drie manieren door anderen laten helpen, wat extra spanning opbouwt.
Het is een simpele maar duidelijk ijzersterke (Britse) formule. Walter Grootaers is de geschikte presentator. Hij heeft humor en kan vooral een misleidend gemeen pokergezicht trekken. De dag dat iemand op het punt staat die 20 miljoen te winnen, mag er gevreesd worden voor de hartlijders in de 'gelukkige' familie.