«Spektakel brengen»

Print
KURINGEN - Wat mogen wij straks van onze Limburgse clubs in derde nationale verwachten? Gaat Heusden-Zolder zich kunnen opwerpen als een echte titelkandidaat? Kan Eric Abrams Tongeren iets van zijn glorie van twee jaar geleden teruggeven? Doet Kermt z'n zwakke terugronde vergeten en ontpopt het zich als een goede middenmoter? En hoe passen de promovendi Overpelt en Dilsen zich aan? De trainers blikken vooruit.
BR>
Heusden kan op een schitterend seizoen 1998-99 terugblikken. SK eindigde knap op de tweede plaats, op amper twee puntjes van kampioen Tienen. Maar Heusden brak met Marcel Knevels, de man die de club van provinciale naar de top in derde klasse bracht. Op z'n opvolger Jos Meykens rust nu de zware taak de hoge ambities bij groen-wit - jawel, dit zijn de nieuwe clubkleuren na de fusie - waar te maken. Met Driesen, De Kok, Eevers, Paesen en Stijn Thijs vertrokken vijf kernspelers en in hun plaats kwamen Harald Pinxten, Marc Quaden, Steven Slegers, Lodewijckx en Yve Thijs.
Meykens vindt dat er doelgericht werd gekocht. «In elke lijn is er versterking aangevoerd,» zegt Heusdens nieuwe trainer. «Lodewijckx betekent toch een pak ervaring in de verdediging. Op het middenveld moeten wij met Thijs aan snelheid gewonnen hebben en Slegers is toch iemand met een uitstekende traptechniek. Vooraan is er dan Quaden bijgekomen. Er werd ongetwijfeld talent binnengehaald. Maar onze kern is eerder klein. Slechts 17 spelers, en nu Dekort is uitgevallen nog 16. Het is een bewuste keuze. Ik besteed veel aandacht aan groep twee. Daar gaan zeker enkele spelers van doorstromen naar de eerste ploeg. Mijn taak zal erin bestaan de neuzen in dezelfde richting te plaatsen.»

Zonder libero


Een grondige facelift bij SK Tongeren. De tricolores lieten een tiental kernspelers vertrekken na een seizoen dat volledig de mist inging. «Wij hebben vooral gekozen voor mentaliteit,» licht Eric Abrams het transferbeleid bij de Eburonen toe. «Driesen geldt voor mij als voorbeeld. Hij is zeker geen wereldvoetballer, maar het is wel iemand die de ploeg kan opzwepen. Hij kan ongetwijfeld een belangrijke bijdrage leveren in het bijsturen van de jongeren. Philippens is ook zo iemand met een geweldige mentaliteit. Indien hij over al zijn mogelijkheden beschikt, gaat hij voor serieuze concurrentie zorgen op de linkerflank. En dan hebben we nog Mellemans en Tim Nuyens. Nuyens moet Wins in doel kunnen vervangen. Mellemans is een beloftevolle jongere, die we van STVV hebben overgenomen. Hij zet de omgekeerde stap van Hoste. Je ziet dat hij kan voetballen. Alleen heeft hij nooit onder stress gespeeld. Hij kan een versterking worden voor ons.»

Meer kracht


Kermt zag vijf vaste waarden vertrekken. Weckx, Doomen, Clabots, Thijs en Bijnens, het is bijna een halve ploeg. Brepoels: «Wij hebben bij de vervanging voornamelijk geopteerd voor kracht. Want dat misten we toch wel. In die optiek zie ik de transfer van Bas. Verder kloppen weer een aantal jongeren op de deur. Ik weet dat Kermt niet het grote talent in huis gaat hebben. Wij zullen het op de eerste plaats moeten hebben van de collectiviteit. Er zal iedere week voluit moeten gegaan worden voor de punten.»
Jan Poortvliet heeft getracht de ploeg die hij in Overpelt gevormd had, zoveel mogelijk bijeen te houden. Poortvliet: «Er zijn maar twee vaste waarden vertrokken: Isungampala en Pereira. Vijf nieuwkomers hebben wij: Vanbussel, Vandael, Vangils, Arts en Vandenborne. Vroeg of laat zullen zij doorstromen naar de eerste ploeg. Sommigen zullen wat harder moeten werken of wat langer wachten.»

Adams


Jaak Dreesen zag bij Dilsen vier basisspelers vertrekken (Didderen, Claes, Brebels, Schoenaers). Maar Heidebloem trok voor elke lijn nieuwe elementen aan. Met het inhalen van de Heppense spits Stijn Celus deed Dilsen van zich spreken. En verder kwamen de middenvelders Ozcan, Nwosu, Coomans en Syroit, en achteraan Wins en Schaefer.
«Mijn voornaamste bedoeling was de concurrentie in de groep te verhogen. Jammer dat Adams ons de rug heeft toegekeerd. Hij kon de concurrentie met Celus blijkbaar niet aan.»
Over de voorbereiding hoor je Dreesen niet in superlatieven spreken. Vooral de uitschakeling in de beker door het lager spelend Heppen, mocht een negatieve uitschieter genoemd worden. Dreesen: «Maar wij hebben de rust kunnen bewaren. En we hebben momenteel geen enkele geblesseerde. Buiten Geypen dan, die nog steeds herstelt van een zware blessure. Ik heb gewerkt aan de opbouw van de conditie en naar een bepaald spelpatroon. Ik denk dat het me is gelukt. Ik hoop dat de spelers er zullen staan tegen de competitiestart. Dilsen heeft alles om een gezonde club te worden. Op termijn willen wij iets gaan betekenen in derde nationale. Voor ons eerste seizoen in deze reeks reken ik op een plaats in de middenmoot.»
Guido Brepoels spreekt ongeveer dezelfde taal. Hij wil van Kermt een volwaardige derdeklasser maken. «Vorig jaar hebben wij een sterke eerste ronde gespeeld, maar daarna hebben wij een forse terugval gekend. Ik had de spelers niet om de inspanningen vol te houden. Daarom hebben wij ook kracht bijgehaald.»
Overpelt eindigde in de competitie op de zesde plaats, maar KVVO dwong de promotie af via de eindronde. «Na de degradaties uit tweede en derde klasse moest eerst de negatieve spiraal worden doorbroken. Daarna hebben wij een sterke derde periode en nacompetitie gespeeld. Wij scoorden toen 48 doelpunten. Alles in de club is nu veel positiever gestemd dan vorig jaar in het begin. De voorbereiding is zeer goed verlopen. Als je ziet hoe ver wij in de beker geraakt zijn. En met welke resultaten! 5-2, 6-1, 6-0. Ook in Dessel (4-6) hebben wij een perfecte wedstrijd gespeeld. Dit alles geeft mij en de spelers een goed gevoel. In het komende seizoen wil ik zo hoog mogelijk eindigen. In ieder geval moeten wij in de subtop meedraaien. En als het kan, wil ik een periodetitel meepakken.»
Bij Tongeren legt Abrams de lat niet te hoog. «Na het laatste kwakkelseizoen willen wij een rustig seizoen spelen. De eerste ploeg wordt een mix van routiniers en jeugd. De vraag is of de jeugd bevredigt en hoe lang zij het niveau kan aanhouden. Tactisch wil ik naar zonevoetbal. Zonder libero. Wij zijn vroeg begonnen met de voorbereiding. De matchen tegen Anderlecht en Genk werden zware nederlagen, maar het heeft de club financieel wat opgebracht en ik heb kunnen vaststellen waar tekorten zaten in ons nieuw spelpatroon. Het valt in de goede plooi. Voor de beker hebben wij toch Tilleur uitgeschakeld. Akkoord, Tilleur is omwille van finaciële problemen niet meer die grote ploeg. Het is een turbulente club, maar het is nog altijd een tweedeklasser. Wij hebben hen geen kansen moeten toestaan en conditioneel waren wij de betere. Ik ben optimistisch. Wij plannen niets. De middenmoot moet haalbaar zijn.»
Bij Heusden weet Jos Meykens dat van hem veel wordt verwacht. Van bovenuit wordt gesteld dat Heusden-Zolder het beter moet doen dan vorig jaar. Beter dan tweede dus. Heusden-Zolder wordt unaniem getipt als een ernstige titelkandidaat. Meykens onder zware druk? «Ik kan hierop alleen maar zeggen dat ook onze spelers maar twee benen en een hoofd hebben. Wij doen ons best. Ik zal geen enkele match aanpakken met de bedoeling ze niet te verliezen. Ik ga altijd uit van onze eigen sterkte. De nieuwe spelers betekenen een meerwaarde voor de ploeg.»

Bergen


Jaak Dreesen zegt dat hij de reeks te weinig kent om een prognose te maken. Voor de titel denkt hij aan Bergen en Heusden. «Maar ik ga ervan uit dat ook ik een goede ploeg heb. Als Adams gebleven was...»
Guido Brepoels tipt eveneens op Bergen en Heusden. Brepoels: «Heusden heeft een goede ploeg. En Meykens is een trainer die altijd voor een goede sfeer in de groep zorgt. Dat is vorig jaar een beetje het probleem geweest bij Heusden. Dilsen beschikt over een brok ervaring. Zij zouden wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.» Dreesen: «Als ik de organisatie op punt krijg, wel. Ik wil alvast de spektakelwaarde opkrikken.»
Eric Abrams schuift Bergen als topfavoriet naar voren. «Zij zijn vorig seizoen tweede geëindigd achter Ingelmunster. De club is op een professionele leest geschoeid. Daar zit kwaliteit. Doorgaans spelen ook de nieuwkomers een sterk eerste jaar. Dilsen heeft Celus aangetrokken. Ik verwacht hen bovenaan. De ploeg die haar thuismatchen wint, doet mee. Want een uitmatch in Wallonië is altijd een dubbeltje op zijn kant.»
Voor Jan Poortvliet zijn eveneens Heusden en Bergen de te kloppen ploegen. «Gezien hun eindklassering vorig seizoen. Ik houd ook Franc Borains in het oog. Zij zijn gemakkelijk kampioen geworden in bevordering. Virton en Namen kunnen voor de verrassing zorgen. En Dilsen schat ik hoog in.»

Morgen: de zeven Limburgse
trainers in bevordering.