Derde deel 'Lord of the Rings' grote winnaar Golden Globes

'The Return of the King', het derde deel van het Tolkien-epos 'Lord of the Rings', is zondagavond in Beverly Hills de grote winnaar geworden van de 61ste Golden Globe Awards. De prent werd onderscheiden in de categorieën 'beste drama', 'beste filmmuziek' en 'beste filmsong'. Peter Jackson ging bovendien naar huis met de felbegeerde prijs van 'beste regisseur'.

Belga

De Golden Globes gelden algemeen als een graadmeter voor de Oscars, die dit jaar op 29 februari worden uitgereikt. De Globes zijn een initiatief van de buitenlandse filmpers in Hollywood. In principe gaan sciencefiction-films nauwelijks met prijzen aan de haal, maar dat was dit jaar met 'The Return of the King' anders. Wellicht wilden de filmrecensenten eer betuigen aan de krachttoer die Peter Jackson verwezenlijkte door drie films in een keer op te nemen.

Ook Sofia Coppola, dochter van de grote Francis Ford, mocht zondagavond een hoge borst opzetten. Haar liefdeskomedie 'Lost in Translation' werd drie keer onderscheiden. De prent haalde de prijzen binnen voor 'beste komedie', 'beste scenario' en 'beste komedie-acteur' (Bill Murray). Beste acteur in een drama werd Sean Penn, beste actrice was Charlize Theron, voor hun rollen in respectievelijk 'Mystic River' en 'Monster'. Tim Robbins won de prijs voor 'beste mannelijke bijrol', ook al in 'Mystic River', een werkstuk van Clint Eastwood.

Het Amerikaanse burgeroorlogepos 'Cold Mountain' was acht keer genomineerd, maar kreeg enkel een award voor de bijrol van Renee Zellweger. Beste buitenlandse film werd 'Osama' van de Afghaanse regisseur Sedigh Bermak. Michael Douglas werd onderscheiden voor zijn hele carrière. Zijn vader Kirk viel in 1968 al die eer te beurt.