Affleck en Lopez krijgen meeste nominaties voor Razzie

Slecht nieuws komt nooit alleen: een paar dagen nadat actrice en zangeres Jennifer Lopez bekendmaakte te breken met acteur Ben Affleck staan de ex-geliefden samen aan kop met het hoogste aantal nominaties voor de Golden Raspberry (Razzy), de 'prijzen' voor de slechtste films van het afgelopen jaar.

AP Ned

De volledige geflopte maffia-comedy Gigli, waarin Affleck en Lopez een stel spelen, kreeg maar liefst negen Razzie-nominaties, onder meer in de categorieën voor slechtste film en slechtste filmpaar. Ze werden gevolgd door Dr. Seuss' the Cat in the Hat, een op een stripboek gebaseerde film met Mike Myers, en From Justin to Kelly, met de Amerikaanse Idol-sterren Kelly Clarkson en Justin Guarini, met ieder acht nominaties. De andere genomineerden voor slechtste film waren Charlies Angels: Full Throttle en The Real Cancun.

De Golden Raspberry (Gouden Framboos) is een prijs die jaarlijks door de Golden Raspberry Award Foundation wordt toegekend aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het allerslechtste op filmgebied dat het afgelopen jaar is uitgebracht. De keuze ervan wordt bepaald door zo'n vijfhonderd filmkijkers die lid zijn van de Foundation. De nominaties worden altijd bekendgemaakt op de dag voor de onthulling van de Oscar-nominaties. De uitreiking van de Razzies geschiedt een dag voor de Oscar-uitreiking, dit jaar op 28 februari.

Gigli werd ook genomineerd in de categorieën voor slechtste acteur en actrice, slechtste bijrolacteur (Al Pacino en Christopher Walken) en -actrice (Lainie Kazan), slechtste regisseur en slechtste scenario (Martin Brest). Ben Affleck dankte zijn nominatie ook aan zijn optreden in de films Daredevil en Paycheck.

Volgens de oprichter van de Golden Raspberry Award Foundation, John Wilson, heeft het einde van de relatie van Affleck en Lopez duidelijk een rol gespeeld bij het bepalen van de nominaties. "Eigenlijk hebben we het over hun optreden in films, maar ik ben er zeker van dat de eindeloze heisa over hun privé-leven een rol heeft gespeeld bij het nomineren", aldus Wilson. "Het is overigens ook een beschamend slechte film, en helaas niet eens een grappige slechte film."

Naast Affleck, Myers en Guarini werden Cuba Gooding Jr. en Aston Kutcher genomineerd voor slechtste acteur. Lopez en Clarkson werden vergezeld van Angelina Jolie, Drew Barrymore en Cameron Diaz.

De populaire kinderfilm Spy Kids 3-D: Game Over leverde absolute Razzie-kampioen Sylvester Stallone zijn dertigste nominatie op voor een Gouden Framboos, deze keer voor de slechtste bijrol. "Hij speelt vijf verschillende rollen in Spy Kids 3-D, en geen van alle goed", zei Wilson. "Hij kan nu zeggen dat hij in een film zat die honderd miljoen dollar heeft opgebracht, maar hij is nog steeds Sylvester Stallone." Stallone won in zijn leven negen Razzies, waaronder die voor slechtste acteur van de 20ste eeuw.